Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint háromszorosára emelné a szociális támogatások keretét Józsefváros

A júliusban bejelentett új családtámogatási intézkedések mellett ősszel új szociális rendeletet is szeretne elfogadni a VIII. kerületi önkormányzat, amely a 2019-es állapothoz képest ötszörösére, a mostani több mint háromszorosára emelné a kiadható szociális támogatásokra adható összegek keretét a városrész 2024-es költségvetésében – erről Pikó András polgármester beszélt a Civil Rádió 117 perc című műsorában szerdán. 

A kerület vezetője szerint az állam az általa fenntartani hivatott közszolgálatásokból vonul ki jelenleg. Ráadásul a saját, családvédelminek nevezett intézkedéseit –  utalva itt többek között a városi csok megszüntetésére – is elkezdte csonkítani.  A polgármester emellett a gazdasági helyzettel, a 20 százalék feletti inflációval indokolta a támogatások mértékének növelését, ami szerinte nemcsak a legszegényebbeket, hanem szinte mindenkit nagyon nehéz helyzetbe hoz. Ebben a szituációban szerinte segíteni a lakosoknak az önkormányzat a támogatások emelésével. 

Bár a polgármester szerint még mindig „nem elég jó” a szociális ellátórendszer a kerületben, igyekeznek azt folyamatosan fejleszteni és javítani. Pikó értékelése szerint önkormányzati ciklusokon átívelő probléma évek óta, hogy a kerületi költségvetésben elkülönített összeg mintegy fele bent marad az önkormányzat kasszájában, mert a kerület nehezen tudja kommunikálni azok igénylhetőségét, nem éri el a támogatások célcsoportjait.  

A Pikó-kabinet munkájának 2019-es kezdete óta (ekkor még évente körülbelül 100 milliót tett ki a szociális támogatások a 20-30 milliárdos költségvetésben)  a polgármester szerint valamelyest nagyobb, de még kevésbé sikerül megtalálni a rászorulókat az azóta már megnövelt támogatásokkal: a jelenlegi, 140-150 millió forintnyi összegnek mintegy 60 százaléka nem éri el a rászorulókat. A saját weboldalán taláható összegzés szerint az önkormányzat „egyik jelen keretek között folyósított támogatási jogcímen keresztül sem éri el a kerületben élő rászorulók ötödét”.

Azonban „készülődik egy szociális válság, amire az önkormányzatnak reagálnia kell” – fogalmazott a polgármester.  

A józsefvárosi önkormányzat a Budapest Intézetet bízta meg annak megvizsgálására, hogy miért nem igénylik nagyobb mértékben a helyiek ezeket a támogatásokat. Pikó szerint a felmérés azt hozta ki, hogy amellett, hogy a juttatások mértékét növelni kell,  az a probléma a szociális támogatások elaprózott rendszert alkotnak, amelyet koncentrálni kell. A kerület új, előkészítés alatt álló szociális rendelete ezeket a szempontokat figyelembe véve készül, ez jelenleg társadalmi egyeztetés alatt áll, az állampolgárok és szakmai szervezetek  pedig itt véleményezhetik online.

Ha a rendelet elkészül,  a legrászorultabb családok számára elérhető, viszonylag magasabb összegű lakhatási támogatás mellett további rendszeres jövedelemkiegészítő támogatásokat tudnak majd igénybe venni a hozzátartozójukat otthon ápoló, illetve a magas gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz költségek viselésére kényszerülő családok is. A rászoruló gyermekes családok számára születési, bölcsődéztetési, illetve beiskolázási támogatás lesz elérhető. A támogatási rendszer további fontos pillére a megfelelően rugalmas, ugyanakkor a befizetéseket ösztönző hátralékkezelési támogatás. A rendkívüli települési támogatások célja az új rendszerben az egyes háztartások életében bekövetkező krízishelyzetek enyhítése, egy-egy magasabb összegű, eseti támogatáson keresztül. Pikó András szerint a rendelet elfogadása októberben kerülhet a józsefvárosi testület napirendjére.

A kiadható támogatások éves ráfordítását a következő évtől a jelenlegi mintegy 150 millió forintról szeretnék felemelni félmilliárdra a kerület költségvetésében– nyilatkozta a polgármester a Civil Rádiónak.

Mint az a hírkeben korábban már a polgármester bejelentése nyomán megjelent, az új, átfogó szociális konstrukciót megelőzően Józsefváros már júliusban döntött több családtámogatási intézkedésről: 

  • Szeptembertől bölcsődéztetési támogatást vezetnek be a bölcsődés korú kisgyermekkel rendelkező családok részére, az összege 60 ezer forint lesz évente. A bölcsődéztetési támogatás szociális rászorultságtól függ, azok a családok részesülhetnek benne, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nettó 100 ezer forintot.
  • Háromszorosára emelik az iskolakezdési támogatást, amely automatikusan jár minden első osztályos gyerek szüleinek, nem szükséges kérelmet benyújtani hozzá. A támogatás év végéig beváltható 15 ezer forint értékű vásárlási utalvány, amit a Józsefváros kártya elfogadó helyeken lehet beváltani.
  • Minden kerületi rászoruló diák BKK-bérletet kap Józsefvárostól, amelyet a 14 és 18 év közötti, jogosult józsefvárosi fiatalok természetben, utalvány formájában kapnak meg igénylést követően. Az utalvány a kedvezményes éves bérlet összegének megfelelő értékű. A kérelmet a Családtámogatási Irodának kell benyújtani.
Címlapkép: Mérce / Dián Ákos