Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elsőfokon elítélte a bíróság a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökét szivárványzászló-égetés miatt

Első fokon elmarasztaló ítélet született Barcsa-Turner Gábor, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) nevű szélsőjobboldali csoport társelnökével szemben indított perben – írja közleményében a Háttért Társaság. A melegjogi szervezet azután tett feljelentést, hogy a HVIM 2019. október 23-ára olyan rendezvényt hirdett meg a közösségi médiában, aminek a programjai között szivárványos zászló égetése is szerepelt.

A felhívásban többek között könyvégetésre, kommunistákra való célbalövésre, molotovkoktél-dobálásra, és vörös, európai uniós illetve szivárványzászló-égetésre invitálták az érdeklődőket.

A felhívást a Budapest Pride észlelte, és a Háttér Társaság tette meg a feljelentést közösség tagjai elleni erőszak ellen. A Székesfehérvári Járásbíróság első fokon közösség elleni uszítás bűntettének minősítette az esetet, emiatt Barcsa-Turner Gábort, a HVIM elnökét nem jogerősen 1 év próbára bocsátották. Ügyvédjével, Gaudi-Nagy Tamással felmentésért fellebbezett az első fokú ítélet ellen, így az ügy a Székesfehérvári Törvényszéken folytatódik majd.

Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője korábban így nyilatkozott:

„Egy olyan Magyarországért kell együtt dolgoznunk, ahol mindenki biztonságban és szabadon élhet. Hiszünk abban, hogy a véleménykülönbségeinket társadalmi párbeszéddel és vitával kell rendeznünk, nem pedig kisebbségi csoportok megfélemlítésével.”

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője lapunknak elmondta, ők mint feljelentők voltak az ügy részesei, így a feljelentés megtétele után nagyrészt a médiából értesültek annak fejleményeiről. Azt üdvözölte, hogy a bíróság a közösség tagjai elleni erőszakot átminősítette közösség elleni uszításnak – ugyanis az uszítás miatt tett feljelentések gyakran el sem jutnak a nyomozati szakaszig.

Így remélik, hogy a mostani ítélet hatására a rendőrség is több uszítási ügyben végez majd nyomozást.

Arról, hogy a plakáton szereplő többi „programpontban” így a könyvégetés, célbalövés vagy a molotovkoktél dobálás miatt folytatttak-e eljárást Dombos nem tudott nyilatkozni, erről várhatóan az ítélet írásos megjelenése után, a következő 30 napban tudhatunk meg többet.

Szombaton, június 15-én tartják meg a Budapest Pride felvonulást, ami a magyarországi LMBTQ-közösség legfontosabb eseménye. A menet idén a Vajdahunyad vártól indulva, az Andrássy úton, az Oktogonon, a Teréz körúton és a Király utcán (majd a Városligeti fasoron) keresztül a Hősök tere érintésével a Vajdahunyad vára elé tér vissza – az útovonalon idén is bárhol be lehet csatlakozni.

A gyülekezés 14:00 órakor kezdődik, a menet 15:00-kor indul és 17:00-kor ér vissza a Városligetbe, ahol beszédek hangzanak el. Az esemény 20:00-ig tart majd.

A legfontosabb tudnivalókról, a részletes programról és a felszólalók listájáról itt lehet bővebben olvasni.