Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orosz és az ukrán fél is használ kazettás bombákat, és abba is kellene hagyniuk

A CNN-nek adott interjújában elhangzott szavai szerint Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke komolyan megrágta a döntését, mielőtt engedélyt adott volna kazettás lőszer szállítására múlt héten Ukrajnának. Az elnök úgy fogalmazott:

„Nagyon nehéz döntés volt részemről. Egyébként megvitattam a szövetségeseinkkel, megvitattam a barátainkkal a Kongresszusban.”

A döntést pénteken jelentette be az USA hivatalosan, ennek értelmében Ukrajna az orosz invázió erők elleni támadásához kapja majd a speciális és a világ számos országa által betiltott, különösen pusztító lövedéktípus-utánpótlást.

A kazettás lövedékek lényege, hogy levegőből, vagy földről indítva sok kisebb lövedéket bocsátanak ki, speciálisan azért, hogy egy adott területen minél nagyobb számú katonai személyzetet, járművet, vagy egyéb objektumot pusztítsanak el. A fegyver alapszerkezete alkalmas vegyi vagy biológiai csapásmérésre is.

A kazettás lőszerek alkalmazása általában jelentős veszélyt jelent az alkalmazásától akár távol tartózkodó civil lakosságra is, mivel a fel nem robbant lövedékrészek nagy területen szétszóródva  még évekkel-évtizedekkel a háborús konfliktusok után is képesek súlyos/halálos sebesülést okozni. Kambodzsában, Laoszban és Vietnam egyes részein tipikusan a mai napig is találnak a vietnami háborúból visszamaradt kazettás lövedékeket.

Bár Oroszország az Ukrajna ellen indított agressziója során maga is előszeretettel használ kazettás lövedékeket, Anatolij Antonov, Oroszország USA-beli nagykövete valahogyan mégis felháborodott a fegyverszállításról szóló döntésen: 

„Feltűnő az a kegyetlenség és cinizmus, amellyel Washington megközelítette a halálos fegyverek Kijevnek történő átadásának kérdését”

– idézte Antonovot pénteken a TASZSZ hírügynökség.

„Most az USA hibájából hosszú éveken át fennáll a veszélye annak, hogy ártatlan civileket robbantanak fel olyan szubmuníciókkal, amelyek nem robbantak fel.”

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet éppen csütörtökön szólította fel a feleket arra, hogy azonnal hagyjanak fel a különösen veszélyes fegyver használatával, és külön felszólította az Egyesült Államokat is, hogy ne szállítson ilyen muníciót Ukrajnának.

A szervezet mind ukrán, mind orosz részről jelentett már kazettás bombákkal történő támadásokat. Mary Wareham, a csoport egyik vezetője így nyilatkozott közleményében:

„Az Oroszország és Ukrajna által is használt kazettás lövedékek civileket ölnek már most, és fognak is még sok éven keresztül. Mindkét oldalnak azonnal abba kell hagynia a használatukat, és meg se próbáljanak többé ilyen válogatás nélküli gyilkolásra szolgáló fegyvereket beszerezni többé.”