Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Történelmi sztrájkra készülnek a fuvarosok az Egyesült Államokban

Otthagyta a tárgyalóasztalt és történelmi nagyságú sztrájkra készül a fuvaros-szakszervezet az Egyesült Államokban – írja a WSWS.

A UPS-fuvarosokat tömörítő Teamsters-szakszervezet péntekig adott időt a munkáltatónak, hogy előálljon az „utolsó, legjobb és végleges” ajánlatával a dolgozóknak.

„Az amerikai történelem legnagyobb, egyetlen munkáltatót érintő sztrájkja most elkerülhetetlennek tűnik” – jelentette ki Sean O’Brien, a szakszervezet elnöke. Hozzátette: „A UPS vezetői, akik közül néhányan több tízmillió dollárt kapnak évente, nem törődnek azzal a több százezer amerikai dolgozóval, akik működtetik ezt a vállalatot.”

A UPS mintegy 340 ezer dolgozója tagja a szakszervezetnek. A tagok 97 százaléka megszavazta a munkabeszüntetést, amennyiben július 31-ig nem áll elő a cég elfogadható ajánlattal.

A vállalat vezetése azt nyilatkozta:

„A konszenzus elérése időt és komoly, részletekbe menő tárgyalásokat, valamint rugalmasságot követel mindkét féltől. Éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy olyan megállapodásra jussunk, amely megerősíti a vezető iparági béreket és juttatásokat a jelenlegi szerződés augusztus 1-jei lejárta előtt. Készen állunk a további tárgyalásokra.”

A szakszervezet többek között a túlórák számának csökkentését, a kettős bérezés megszüntetését, magasabb részmunkaidős bérezést, több teljes munkaidős állást, valamint az őket munka közben ért zaklatások elleni fellépést követeli.

A UPS dolgozói legutóbb több mint 25 évvel ezelőtt léptek sztrájkba, akkor 185 ezer dolgozó 15 napos munkabeszüntetést tartott, ami megbénította az amerikai fuvarozást. A vállalat szerint az USA GDP-jének mintegy 6%-ával egyenértékű mennyiséget szállít. A UPS naponta mintegy 25 millió csomagot kézbesít, ami az összes feladott csomag kb. negyedét jelenti.