Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Májusban az iskolák több mint fele sztrájkolt, most még nagyobb ellenállás formálódik Angliában

Február óta már öt országos és három regionális sztrájkot tartottak a NEU (National Education Union –Nemzeti Oktatási Szakszervezet) tagjai, amely az Egyesült Királyság legnagyobb oktatási szakszervezete. Mivel a szakszervezet követelései nem teljesültek, júliusban két sztrájkot is szerveznek, írja a BBC.

Az országos sztrájkokat július 5-re és 7-re tervezik. Sok iskola valószínűleg teljesen vagy részben bezár, hasonlóan a május 2-i sztrájknaphoz, amikor az Egyesült Királyságban az iskolák 55 százaléka csatlakozott a kezdeményezéshez.

Angliában a legtöbb állami iskola tanárai a 2022-23-as évre 5 százalékos béremelést kaptak. E mellé a  kormány 1000 font (430 ezer forint) egyszeri készpénzfizetést is felajánlott, amelyet azonban a pedagógusok nem kaptak meg, mivel a tárgyalások elakadtak.

A szakszervezetek azt szeretnék, ha az ajánlat magasabb lenne, hogy megfeleljen az inflációnak, és hogy a béremelést ne az iskolák meglévő költségvetéséből, hanem a kormánytól származó többletpénzből finanszírozzák.

Ez az, amit a kormány mindenképpen elkerülne.

Idén már csak 4,3 százalékos béremelést ajánlott fel, s ezt is az iskolákra hárítaná.

Az oktatási minisztérium ezt „méltányos és észszerű ajánlatnak” kiáltotta ki, s közölte, az iskolák 2,3 milliárd font többletforrást kapnak a következő két évben. Ebből pedig futnia kell a bérköltségekre is.

A tárgyalások azonban megrekedtek, miután mind a négy szakszervezet elutasította a kormány ajánlatát, mondván, hogy a legtöbb iskolának megszorításokra szorulna ahhoz, hogy a béremelést megengedhesse magának.

(BBC, Educationshub, Guardian)
Címlapkép: MTI/Balázs Attila