Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: Háborús időben az emberek tartsák állampapírban a megtakarításaikat

Orbán Viktor miniszterelnök hosszú hallgatást megtörve péntek reggel ismét megszólalt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában – igaz, a felvétel csütörtök este készült.

A miniszterelnök szerint az inflációt a háború okozza, bár arra nem tért ki, hogy az EU-ban és a régióban is Magyarországon is a legmagasabb ez az adat, beleértve Ukrajnát és Oroszországot is. Azt is elmondta, hogy miután az inflációs adat továbbra is 20 százalék fölött van továbbra is szükség van „gazdaságvédelmi” intézkedésekre, amivel – bár nem mondta ki – arra a korábbi ígéretre utalhatott, hogy az árstopokat fenntartják, míg az infláció nem csökkent 10 százalék alá.

Ennek vetették alá az Országgyűlésben a héten tárgyalt „védelem költségvetését” is. Orbán ennek fényében megvédte, hogy több hónapra előre tervezik a költségvetést, ezzel kapcsolatban dicsérte a kormánynak dolgozó közgazdász szakembereket.

A családok, a nyugdíjasok a rezsicsökkentés és a munkahelyek megvédésével, a „háborús infláció elleni küzdelemmel” indokolta, hogy a kormány az állampapírok, kincstárjegyek felé tereli a társadalom megtakarításait.

Arról is egészen nyíltan beszélt a fentiek fényében, hogy a társadalmi finanszírozásra is szüksége van a kormánynak, ezért nem mindegy, hogy háborús időben hol tartják az emberek a megtakarításaikat – viszont a kincstárjegyekkel, állampapírokkal jól is kell járniuk. Ezért hoztak olyan intézkedéseket, melyek a bankok helyett az állampapírok, kincstárjegyek felé terelik a megtakarításokat, és ezért adóztatják meg a bankbetéteket – hisz ha a bankbetéteknek alacsonyabb a hozamuk, értelemszerűen nem lesznek olyan vonzók. A miniszterelnök szerint ez ideiglenes, háborús intézkedés, a háború végén ki fogják vezetni.

Orbán szerint az üzemanyagok jövedéki adójának az emelésére nem volt szükség, ez uniós elvárás volt. Valójában a magyarországi infláció miatt kellett emelni, az EU ugyanis euróban, nominálisan határozza meg az üzemanyagok jövedéki adóját, ez pedig az elmúlt bő másfél év inflációja miatt most nagyobb összeget jelent forintban kifejezve.

A miniszterelnök az EU állítólagos zöld elkötelezettségét is szidta, ezen belül kitért a csomagolóanyagokra kivetett termékdíjakra, mint úgyszintén szükségtelen előírásra. Ennek lényege, hogy a szennyező csomagolóanyagok után feldolgozási díjat kell fizetniük az előállítóknak, amit vélhetően rá fognak terhelni a társadalomra.

A kormány gazdaságvédelmi akciótervét a jövőheti kormányinfón ismertetik majd részletesebben.

A műsor további részeiben Orbán kifejtette azt is, hogy véleménye szerint a nyugati szövetségi rendszer urántöltetű lőszereket és katonákat is küldene Ukrajnába. Bár azt is említette, hogy a NATO Magyarországhoz hasonló álláspontot képvisel, a katonai támogatás és a fegyverszállítások az egyes államok döntései.

A miniszterelnök kitért a borzalmas pusztításra, veszteségekre és a békepártiság fontosságára. A műsorvezető kérdésére sorosozott is, valamint arról beszélt, hogy véleménye szerint a háborút egyedül Donald Trump egykori elnök tudja megállítani. Ezért is támogatja őt Magyarország kormánya.

Természetesen a migránsozás sem maradt el.

Címlapkép: MTI