Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hat év alatt nyolcszáz millió fát irtottak ki a marhahús miatt az Amazonasban

Több mint 800 millió fát irtottak ki az Amazonas őserdeiben mindössze hat év leforgása alatt, főként 2019 és 2022 között a húsfeldolgozó üzemek közelében, hogy az élelmiszeripari cégek fokozni tudják a termelést a világ marhahúsigényének kielégítése érdekében.

A Bureau of Investigative Journalism (TBIJ), a Guardian, a Repórter Brasil és a Forbidden Stories közös tényfeltáró munkájából kiderül, hogy

bár a húsipari nagyvállalatok Brazília-szerte folyamatosan ígérgetik az őserdő tiszteletben tartását, az elmúlt években mégis kiirtottak mintey 1,7 millió hektárnyi őserdőt az állattenyésztés érdekében.

Az irtások a három legnagyobb brazíliai húsipari cég, a JBS, a Marfrig és a Minerva 20 üzeme körül figyelhetők meg.

2022-ben egy brazil őslakos-kutatót, Bruno Pereira-t, és egy brit újságírót, Dom Phillips-et különös kegyetlenséggel meggyilkoltak, amikor a két szakember az épp Amazonas pusztulását kutatta, a mostani tényfeltárás, amiből kiderül a pusztítás mértéke, az ő munkájukat vitte tovább.

Az erdők tápanyagban gazdag talaja nagy terméshozamokat tesz lehetővé, és mivel gyakorlatilag végtelennek tűnik a termőföld utánpótlása, a gazdák ha tehetik, nyakló nélkül pusztítják a Föld ökoszisztémája számára nélkülözhetetlen, nagy mennyiségű szén-dioxidot elnyelő amazóniai esőerdőt.

Mindez az élővilág pusztulása mellett az őslakos népekre is igen negatív hatással van, tekintve hogy a gazdálkodók elüldözik őket élőhelyükről – már amennyiben nem dolgoztatják őket rabszolgaként az ültetvényeken, vagy nem ölik meg őket amennyiben ellenállnak.

A 212 millió lakosú Brazília a világ hatodik legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátója, és az Amazonas nagy részének otthona, ahol 2018 és 2022 között az erdőirtások és a szélsőséges erdőtüzek száma nőtt.

A jelenlegi brazíliai elnök, Lula da Silva kampányában úgy fogalmazott:

„Nem kell még egy fát kivágnunk, hogy szóját ültessünk. Nem kell még egy fát kivágnunk, hogy kukoricát ültessünk. Egyetlen fát sem kell kivágnunk ahhoz, hogy cukornádat ültessünk vagy szarvasmarhát neveljünk.”

Az elnök a környezetpusztítás visszaszorítása érdekében külön őslakos minisztériumot hozott létre, valamint visszaállította a Bolsonaro által szerinte szándékosan kivéreztetett környezetvédelmi ügynökséget, az Ibama-t.

Lula ígéretet tett arra is, hogy visszaszorítja azt a többezer illegális aranybányászt, akik Bolsonaro hatalomra jutása óta elözönlötték az Amazonas őslakosok által lakott térségeit, amely bányászok áldatlan tevékenységéről tudósított a nemrég meggyilkolt brit újságíró is.