Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elhibázott kormányzati intézkedés miatt bocsáthatják el a munkások zömét a Zalakerámia gyárában

Csoportos létszámleépítésre készülnek a Zalakerámia tófeji gyárában. Az RTL Híradója úgy értesült, hogy az ausztriai tulajdonosok a részletekről ma számolnak be a dolgozóknak.

„A cég vezetése bejelentette, hogy létszámcsökkentés és termelési átszervezés lesz a vállalatnál. De nem tudunk egyelőre semmit hivatalosan” – mondta el Vizsi Lajos szakszervezeti titkár az RTL-nek.

A 207 embert – köztük szép számban helyieket – foglalkoztató gyárból a várakozások szerint a munkások 80-90 százalékát küldik el. Pusztán a raktárosok maradnak, akiknek a fő feladat az lesz, hogy a készleteket kiárusítsák.

Horváth Zoltán, a hatszázötven lelkes zalai község polgármestere a várható elbocsátásokkal és a gyár bezárásával kapcsolatban a következőket nyilatkozta: „Természetesen a tőlünk telhetőt meg fogjuk tenni, állásbörzét fogunk intézni, illetve minden olyan dolgot, amivel ezzel kapcsolatban tudunk segíteni”.

Fodor Csaba, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Zala megyei elnöke szerint a cég a 90 százalékos bányajáradék miatt kerülhetett bajba.

„A Zalakerámiánál is az a baj, hogy őket ugyanúgy érinti az a jogszabály, amely a külföldi tulajdonban lévő, hasonló tevékenységet végző vállalkozókra igaz, a 90 százalékos, pótlólagos büntetőadó, vagy bányajáradék-többlet, teljesen mindegy, minek hívjuk. Az biztos, hogy olyan jelentős terheket ró a gazdasági társaságokra, akiket érint, amiket nem nagyon tudnak kigazdálkodni”, mondta el a polgármester. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium az RTL megkeresésére azt közölte, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a Zalakerámia Zrt.-nél zajló folyamatokra. A minisztérium úgy látja, az elhúzódó orosz–ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók lehetetlenítették el a cég működését.

Az RTL Híradója emlékeztet rá, hogy Lázár János építésügyi miniszter korábban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének podcastjában azt mondta, ki kell szorítani a külföldi tulajdonosokat az építőipari alapanyagokat gyártó cégekből, hogy azok magyar kézbe kerüljenek.

A Zalakerámia három esztendővel ezelőtt még meglehetősen optimistán tekintett a jövőbe. Az MTI beszámolója szerint a 2021-2025 közötti időszakban Romhányban egy új úgy építését fontolgatták. A vállalat fejlesztéséről szóló megbeszélés után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az osztrák Lasselsberger-csoport közötti együttműködést dicsérte.

(RTL, Telex, MTI)
Címlapkép: Forrás: RTL Híradó, képkivágás.