Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népzenét hallgató kurdokat bilincseltek meg török rendőrök

A törökországi Népi Demokratikus Párt (HDP) európai képviselete hétfőn Twitteren tett közzé egy videót, amelyen négy hátrabilincselt kezű, arccal a földre terített férfi látható, miközben török rendőrök cigarettázva őgyelegnek körülöttük.

A párt tájékoztatása szerint az amúgy kurd etnikumú férfiaknak annyi volt a „bűnük”, hogy kurd népzenére táncoltak.

 


Az isztambuli esetről a MedyaNews is beszámolt, a cikk szerint az eset Isztambul Kadıköy negyedében történt. A hírportál szerint a rendőrök először lövéseket is leadtak a levegőbe, aminek hatására a fiatalok elmenekültek, mielőtt végül elfogták őket.

A hátrabilincselt kezű fiatalokat ráadásul arra kényszerítették, hogy a Mehter Himnuszt, egy oszmán katonai indulót hallgassanak, amely induló igen népszerű a különböző törökországi fasiszta mozgalmak körében.

A törökországi rezsim évtizedek óta tartja elnyomásban a saját 15-20 milliós kurd etnikumú lakosságát adminisztratív eszközökkel. Az Erdogan-vezette kormányzat a legutóbbi helyhatósági választássok után a választásokon taroló, kurdokat képviselő HDP polgármesterei közül 37-et egész egyszerűen eltávolítottak, és helyükre a kormánypárt, az AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi – Igazság és Fejlődés Pártja) bizalmasait ültették. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2019-ben felszólította Törökországot, hogy engedje szabadon a jogtalanul börtönre ítélt HDP-elnököt, Selahattin Demirtaş-t, aki azonban azóta is börtönben ül.

A jelenleg zajló választásokra készülődve a legnagyobb ellenzéki párt, a CHP vezetője megesküdött, hogy békét hoz az ország kurdjainak, és bejelentette pártja elveit az ország több évtizedes problémájának megoldására. Elismerve, hogy Törökország kurdjai „sokat szenvedtek”, Kılıçdaroğlu akkor azt mondta, hogy az országnak „nyugalomra van szüksége, bármi áron”.

Kılıçdaroğlu azt mondta, hogy az országban egyetlen politikai pártot sem szabad bezárni, nyilvánvalóan a kurdbarát Népi Demokratikus Pártra (HDP) utalva.

Ahogyan arról mi is többször beszámoltunk, a HDP-t, Törökország harmadik legnagyobb pártját a PKK-val való állítólagos kapcsolatai miatt be akarja tiltani a jelenlegi rezsim. A párt tagadja a vádakat. A HDP elleni eljárás az ellenzéki párt ellen évek óta tartó üldözés része, amelynek során több ezer tagját állították bíróság elé főként terrorizmussal kapcsolatos vádakkal.

Címlapkép: Bloomberg, Twitter