Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány ezután is használni fogja a vakcinaregisztrációs e-mail címeket arra, hogy bemutassa az álláspontját

Ezután is kapni fogják a kormányzati propagandaemaileket azok az állampolgárok, akik akár tudatosan, akár nem, de hozzájárulásukat adták ehhez akkor, amikor a koronavírus-járvány idején online regisztráltak vakcniára – ez derül ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárának válaszából.

Dömötör egészen pontosan az alábbi választ adta Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdésére, aki a Telex egyik áprilisi cikke kapcsán arról érdeklődött, hogy meddig kapják még a kormány hirdetéseit emailben azok, akik annak idején csak oltást, illetve azzal kapcsolatos információkat szerettek volna kapni:

„A kormány a továbbiakban is minden lehetőséget meg fog ragadni arra, hogy bemutassa az álláspontját a magyar emberek életét alapvetően befolyásoló kérdésekben.” 

Az államtitkár arra is hivatkozik, hogy elvileg csak azok kapnak ilyen e-mailt, akik erre külön felhatalmazást adtak, emellett a leiratkozási lehetőség a vonatkozó előírásoknak megfelelően biztosított.

A levél legutóbb a Fidesz által beterjeszetett és megszavazott békpárti határozatot reklámozta az embereknek:

A Kormányzati tájékoztatási Központ e-mailje.

A szövegben elítélik Oroszország katonai agresszióját, és elismerik „Ukrajna jogát az önvédelemhez”, de később már arról írnak, hogy ez a „katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget”, amely tagjait „jelenleg is sorozzák”, hogy „a frontvonalban harcoljanak.” A hírlevél említ „bizonyos magyar közéleti szereplőket”, felszólítva őket, hogy „tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak hazánknak, vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik”. Az email azzal ér véget, hogy nemzeti érdekünk a béketárgyalások mihamarabbi megkezdése, „békét akarunk és biztonságot”.

Leiratkozni egyébként tényleg le lehet a hírlevélről, bár nem teszik éppen a felhasználók orra elé az erre szolgáló gombot:

A Kormányzati tájékoztatási Központ e-mailje.

A koronavírus-járvány vége óta a Rogán Antal vezette Kormányzati Tájékoztatási Központ számos alkalommal küldött olyan hírlevelet a vakcinaregisztráció során összegyűjtött címekre, amelyek nem az oltásokkal kapcsolatos információk terjesztésére szolgáltak. 

2022-ben a például a gyermekvédelminek nevezett népszavazáson való részvételre buzdított ilyen módon, de küldtek már a szankciókkal vagy épp egy korábbi brüsszeli EU-csúccsal kapcsolatos propagandát is. A 2022-es, népszavazást megelőző kormányzati kampány kapcsán a Helsinki Bizottság jogszerűtlennek értékelte a kormány eljárását, mivel szerintük a polgárok ahhoz nem járultak hozzá, hogy e-mail-címeiket a kormány saját kampánytevékenységére használja. Ráadásul a kormány e-mailjének tárgyában a „tájékoztatás” szó szerepelt, ami félrevezető és megtévesztő, hiszen valójában népszavazási kampánytevékenység és nem tájékoztatás a levél tartalma. A kormány üzenete emellett súlyosan sértette a népszavazási kampányt folytató szervezetek esélyegyenlőségét is.

A Telex arra is emlékeztet: a hírlevél-ügy a bíróságokat is megjárta, miután a Kúria 2022 márciusában megállapította, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, amikor az oltásra feliratkozóknak küldött az ellenzéket lejárató kampánylevelet. Néhány nappal később azonban ezt a döntést megsemmisítette az Alkotmánybíróság arra hivatkozva, hogy alaptörvény-ellenes a kormány tájékoztató hírlevelével kapcsolatban hozott kúriai végzés.

(Mérce, Telex)
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán