Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két hétig sztrájkoltak a kanadai hivatalnokok, s döntő győzelmet arattak

A közszférában dolgozó kanadai munkások legnagyobb szakszervezete, a Public Service Alliance of Canada (PSAC) csütörtöki közleményében azt írta, hogy a kormányzattal „tisztességes szerződést kötöttek a tagok számára, amely meghaladja a munkáltató eredeti, a sztrájkolás előtti ajánlatát”, adta hírül az al-Dzsazíra híroldal.

A szakszervezet jelezte azt is, hogy a munkabér emelése mellett a tárgyalások során sikerült újabb biztosítékokat kicsikarnia az elbocsátásokkal szemben, valamint kedvezményeket harcolt ki a távmunka és a munkakörülmények javítása kapcsán.

Minderre azután került sor, hogy a bevándorlást és az adóügyeket is kezelő Canada Revenue Agency (CRA) állami szerv több mint 35 ezer alkalmazottja április 19-étől kéthetes sztrájkot hirdetett. A munkabeszüntetéshez további 120 ezer dolgozó csatlakozott, így pedig már a kanadai közszférában dolgozók egyharmada hagyott fel a munkával.

Országszerte több száz helyen sztrájkoltak biztosabb megélhetést követelve, továbbá azt is el kívánták érni, hogy a kormány tegye lehetővé a távmunka kiterjesztését, s ne kösse rigorózus szabályokhoz.

Kanada a hét elején először a tiltakozó 120 000 szövetségi dolgozóval jutott megegyezésre. Ugyanakkor a CRA alkalmazottai kitartottak a sztrájknál egészen csütörtökig, amikor a munkáltató jelezte, hogy a szakszervezettel is megállapodott. Eszerint a megállapodás szerint a következő négy évben a közszolgálat munkásainak a bére 11,5 százalékkal nő. A megállapodás visszamenőlegesen, 2021-től érvényes, s belefoglalták azt is, hogy a dolgozók egy része további egyszeri pénzjuttatást is kap.

A megállapodás azt is előírja, hogy a vezetőknek egyénileg kell elbírálniuk a távmunka iránti kérelmeket.

(al-Dzsazíra, New York Times, CBC)