Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány befolyása megmaradt a modellt váltott egyetemek kuratóriumaiban

Ez a cikk több mint 1 éves.

„A kormányzati befolyás továbbra is töretlen” azoknak az egyetemeknek az esetében, amelyeknek a kuratóriumából távozniuk kellett a magas rangú kormánytisztviselőknek, állítja a Népszava.

A közérdekű vagyonkezelő alapítványokhoz kiszervezett egyetemek kuratóriumait az Európai Bizottság nyomására bő két hónappal ezelőtt kellett odahagyniuk  a kormánytagoknak, ám az ő helyükre olyan személyek érkeztek, akik

meglehetősen bizalmas viszonyt látszanak ápolni a kormánnyal.

A Népszava felemlegeti, hogy a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítvány élén Varga Judit igazságügyi minisztert Fükő László, a Bosch Elektromos Szerszámgyártó Kft. gyárigazgatója váltotta. A Bosch pedig élvezi a kormány támogatását: legutóbb – egyedi kormánydöntés alapján – éppen idén februárban kapott a vállalat 10 milliárd forintos állami támogatást két beruházásnak a megvalósításához. Nem ez az első eset, amikor az állam a Bosch megtámogatására siet: 2021-ben a maklári üzeme fejlesztésére 12 milliárd forintos állami támogatást kapott a cég.

Mivel Fükő eddig is kuratóriumi tag volt, most, hogy elnökké lépett elő, a helyére új ember érkezett: Világi Oszkár, a MOL-csoport vezérigazgató-helyettese, aki egyben a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának is a tagja.

Szijjártó Péter külügyminiszter sem őrizhette meg a kuratóriumi tagságát. Őt a győri Széchenyi István Egyetem alapítványának vezetésében Hetzmann Béla, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója váltotta.

Ez a kuratórium arról is nevezetes, hogy Palkovics László, az Orbán-kormány korábbi technológiai és ipari minisztere elnökli, aki – máskülönben éppen – a Rába Holding felügyelőbizottságának elnöke is egyben.

A Szegedi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumában is személycsere zajlott: Lantos Csaba energiaügyi minisztert Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke váltotta. Szegeden a kuratóriumi tagok csoportjában találjuk Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert, aki jelenleg a Fidesz európai parlamenti képviselője.

De neki nem kellett lemondania egyik tisztségéről sem, mert nem számít kormányzati tagnak.

(Népszava, Portfolio, Mérce)
Címlapkép: MTI/Rosta Tibor