Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiszivárgott Pentagon-dokumentumok: Közel száz nyugati különleges alakulat lehet jelen Ukrajnában

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kiszivárgott amerikai katonai dokumentumok szerint az Egyesült Királyság akár 50 különleges alakulatot is állomásoztathat a háborúban álló Ukrajnában, írja a Guardian.

A brit lap az értesüléseit azokra a minap a világsajtót bejárt dokumentumokra alapozza, amelyek vélhetőleg az Egyesült Államok legbensőbb katonai köreiből kerültek ki. Bár az adatok ellenőrzése még tart, egyelőre annyi tudható, hogy valamikor az év elején említették őket először a Discord nevű kommunikációs csatornán. A dokumentumról készült képek nagyobb nyilvánosságot akkor kaptak, amikor a különféle csetekről az adatok egy része más platformokon is megjelent, míglen amerikai képviselők és a sajtó is felkapta a hírüket.

A Guardian által átvizsgált dokumentumok arról árulkodnak, hogy az idén február és március között Ukrajnában tartózkodó nyugati különleges erők több mint fele brit lehetett.

Ugyanakkor nem világos, hogy ezeknek a szervezeteknek mi a feladata, mennyi ideig tartózkodtak Ukrajnában, ahogyan az sem, hogy az elmúlt évben például a Különleges Légi Szolgálat (SAS) hány tagja fordult meg a fronton.

A dokumentumokon található jelölések arra utalnak, hogy azok magas rangú amerikai védelmi tisztviselők számára készültek idén februárban és márciusban. A „titkos” jelzettel ellátott jelentések naprakész információkat tartalmaznak arról, hogy miként folynak a katonai műveletek, milyen fegyverszállítmányok várhatók, s hogy miként áll az ukrán katonák kiképzése.

Az egyik részben, amelynek címe „US/NATO SOF in UKR” a dokumentumok felsorolják az Ukrajnában jelen lévő nyugati különleges erők számát.

Eszerint Ukrajnában az év elején 97 különleges egység állomásozott,

ezek közül pedig 50 brit kötődésű volt. Franciaország 15, az Egyesült Államok pedig 14 csoportot küldött Ukrajnába.

Mindez amiatt bír fontossággal, mert brit kormány a háború kezdete óta titokként kezelte, hogy különleges erők tevékenykednek a front közelében. Pusztán csak említés esett arról, hogy még a háború előtt brit egységek segítik az ukrajnai hadsereget.

A kiszivárgott dokumentumok feldolgozása még tart. A Washington Post arról ír, hogy az adatokat vélhetően egy katonai támaszponton dolgozó férfi tette közzé a Discordon. Az adatok többségén a NOFORN megjelölés szerepel, amely azt jelenti, hogy külföldi állampolgárok nem olvashatják. Sejthető, hogy a jelentések  a Pentagon magas rangú vezetői, köztük Mark A. Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke számára készített tájékoztatók. Ezek között szerepelnek a Nemzetbiztonsági Ügynökség, a CIA, a Védelmi Hírszerző Ügynökség és a Nemzeti Felderítő Hivatal értékelései is.

Egyelőre a már áttekintett papírokból az derül ki, hogy az amerikai katonai vezetés kételkedett az ukrajnai tavaszi hadjárat sikerében, egy másik dokumentum leírja, hogy szeptember 29-én egy orosz vadászgép majdnem lelőtt egy brit felderítőgépet a Krím partjainál, bizonyos adatok azt sugallják, hogy az amerikai hírszerzés beszivárgott az orosz hadseregbe, és képes figyelmeztetni Ukrajnát a közelgő támadásokra. Arról is szó esik a dokumentumokban, hogy Oroszország Egyiptomhoz és Törökországhoz fordult katonai segítségért, Szerbia pedig fegyvereket küldhetett Ukrajnába. Utóbbit a belgrádi amerikai nagykövetség és a szerbiai kormány is tagadta. Végül egy jelentésben Orbán Viktor miniszterelnökről is szó esik, mint aki a beszédeiben élesen Amerika-ellenes retorikával él.

(Guardian, BBC, WSWS, The Washington Post, Bellingcat)