Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Harmadik hete tart a bevándorló kamionosok sztrájkja, amit a cég biztonsági őrökkel próbált meg szétverni Németországban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Bő két hete kezdtek sztrájkba egy lengyel szállítmányozási cég grúz és üzbég kamionosai, akiket nagypénteken alkalmazójuk, a Lukmaz vállalat a biztonsági szolgálat bevonásával, erőszakkal akart munkára bírni. A nagyjából 50 sofőr egy Frankfurt közelében található pihenőhelynél állt félre, ahonnan azóta sem indultak tovább, hogy így tiltakozzanak a cégnél uralkodó embertelen körülmények miatt.

A Lukmaz tulajdonosa, Lukasz Mazur április 7-én biztonsági őrökkel érkezett a Gräfenhausen nevű pihenőhelyhez, hogy ott erőszakkal vegye át a fuvarozók járműveit. Az erőszakot végül a helyszínre érkező mintegy 100 rohamrendőr akadályozta meg, akik 19 embert őrizetbe vettek a „Rutkowski Patrol” magán biztonsági céghez tartozó támadók közül, többek között magát Lukasz Mazurt is. Őket végül szombaton szabadon bocsájtották.

A gräfenhauseni kamionosokhoz az ország több más pihenőjénél és Olaszországban is csatlakoztak a vállalat sofőrjei.

A március 31-én kirobbant spontán tiltakozás során több alkalommal is próbáltak szakszervezeti vezetőkön keresztül tárgyalni a sztrájkoló sofőrök a cég vezetőjével, azonban az csak az ügyvédjén keresztül, írásban volt hajlandó szóba állni velük. A Lukmazhoz hasonló cégek üzleti modelljének sarokköve, hogy az EU-n kívüli országokból (jelen esetben Grúziából és Üzbegisztánból) vesznek fel sofőröket, akiket azután Németországban, de a német minimálbér alatt foglalkoztatnak.

A Frankfurter Rundschaunak nyilatkozó szakszervezeti vezető, Stefan Körzell elmondása szerint a tiltakozók közt van olyan dolgozó, aki több mint egy éve nem látta a családját, mert folyamatosan az utakon volt. Körzell ezért a rabszolgatartásra emlékeztető módszereket szabályozó törvények szigorítására, a büntethetőségük megkönnyítésére hívott fel.

A sztrájkoló kamionosok képviselői ezen kívül a Lukmazzal (ami a héten már Megatrans néven is üzemel majd) szerződésben álló vállaltokat is felszólították, hogy ne adjanak fel rendeléseket a fuvarozó cégnek – közéjük tartozik a Volkswagen, az Ikea és a DHL is.

Hétfőn délután a gräfenhauseni pihenőnél a sztrájk továbbra is kitartott, a környékbeliek vasárnap több kilónyi spagettivel, a német szakszervezetek pedig grillezéssel segítették az EU-n kívüli dolgozók küzdelmét. Az elhaladó autósok közül sokan kisebb adományokkal fejezik ki a szolidaritásukat.

(Frankfurter Rundschau, taz)