Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fegyverrel ütötték a hívőket az izraeli rendőrök egy jeruzsálemi mecsetben

Ez a cikk több mint 1 éves.

Több mint 400 palesztint letartóztattak izraeli rohamrendőrök a jeruzsálemi al-Aksza mecsetben és a környékén. A rajtaütés során több tucatnyian megsérültek – számolt be róla a Middle East Monitor.

A lap szerint az izraeli rendőrség nagy erőkkel vonult ki a mecsethez, amelybe villanógránátokat és gumilövedékeket lőttek be, a hívőket pedig többen a fegyverükkel ütötték.

A Palesztin Vörös Félhold szerint a mentősöket az izraeli fegyveres erők megakadályozták abban, hogy belépjenek a mecsetbe és ellássák a sérülteket.

A rendőrség az eszkalációt azzal indokolta, hogy a mecset védelmében magukat elbarikádozók kövekkel és petárdákkal dobták meg őket. A mecset elleni támadást a palesztin vezetés, valamint Jordánia és Szaúd-Arábia is elítélte.

„Ami Jeruzsálemben történt, az súlyos bűntett a hívőkkel szemben. Az Al-Aksza mecsetben nem az izraeli megszállók engedélyével történik az imádkozás, hanem ez a mi jogunk. (…) Az Al-Aksza a palesztinoké, minden arabé és muszlimé, ez a rajtaütés pedig szikra a megszállás elleni forradalom számára”

– nyilatkozta Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök az Aljazeera szerint.

Különböző palesztin frakciók figyelmeztettek a támadás miatti válaszcsapásokra. Az MTI szerint Gázából kilenc rakétát indítottak el, melyek közül négyet elfogtak a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái, egy pedig becsapódott egy szderoti gyárba, ahol gazdasági károkat okozott. A többi lövedék lakatlan területen landolt. Válaszul az izraeli légierő is csapásokat mért Gázában, valamint harckocsikkal is lőtték a Hamász állásait.

Izraelben eközben január óta soha nem látott erejű tömegtüntetések és polgári engedetlenségi hullámok zajlanak a kormány jogállamiságot erősen korlátozó politikája ellen.

Ahogy szerda reggeli cikkünkben írtuk, noha Netanjahu új, szélsőjobboldali támogatással alakult kormánya a leglátványosabb módon a palesztin lakosság nyílt elnyomásában és a kompromisszumok nyílt elutasításában üt el a korábbiaktól, a palesztin népesség látványosan hiányzik a tüntetésekről – ennek pedig egyrészt az az oka, hogy a tüntetések politikai vezetése látványosan nem akarja bevonni a palesztin ügyet, és az etnikai egyenlőséget követelő baloldaliakat a demonstrációkba, de a palesztinok számára sem túl vonzó egy olyan Legfelsőbb Bíróság védelme, amely eddig is súlyosan háttérbe szorította a palesztinok alapvető jogait.

Címlapkép: Flickr/RonnyPohl