Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fáklyákkal tüntet az LMP az akkumulátorgyárak ellen kedden

Ez a cikk több mint 1 éves.

Fáklyás felvonulással egybekötött demonstrációt hirdetett meg az LMP kedd este 19:30 órára a Nemzeti Választási Iroda elé. A demonstrációt a párt azért szervezte meg, mert, ahogyan írják:

„Az NVB (…) nem hagyta jóvá azt a népszavazási kezdeményezést, melyben az emberek dönthettek volna arról, hogy szeretnének-e akkumulátorgyárakat a közvetlen környezetükbe.

A döntés egyértelműen politikai nyomásgyakorlásra született és elfogadhatatlan, hogy az emberek megkérdezése nélkül, az ő kifejezett tiltakozásuk ellenére akarja a kormány hazánk természeti erőforrásait feláldozni, ezáltal pedig akkumulátorgyarmattá tenni Magyarországot.”

A demonstráción felszólal majd Suszter András, a Védegylet tagja,
Pap Dániel, az Extinction Rebellion környezetvédő mozgalom aktivistája, valamint Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese is.

Mint azt mi is megírtuk, az NVB március közepén utasította el az LMP népszavazási kérdését, amely úgy szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy akkumulátor gyártására szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?

444 szerint Sasvári Róbert elnök azért kérte, hogy utasítsák el a kezdeményezést, mert szerinte az szembe megy az Alaptörvénnyel azzal, hogy megváltoztatná az elrendelendő népszavazási kérdések körét. Hozzátette: az önkormányzati törvény a helyi népszavazásra jelenleg is lehetőséget ad a kérdésben.

Az LMP január végén jelentette be, hogy országos népszavazást kezdeményeznek, hogy egy településen se lehessen akkumulátorgyárat építeni a helyiek megkérdezése nélkül.

Korábban a Debrecen környékén épülő akkumulátorgyár ügyében pártok helyi népszavazásokkal kezdeményezésével próbálkoztak. Az LMP kérdését el is fogadták, a párt azonban végül nem vette fel az aláírásgyűjtő íveket, majd országos népszavazás kezdeményezése mellett döntöttek.

Címlapkép: Dián Ákos