Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sürgős segítségre szorulnak a földrengés során bajba jutott szíriai és törökországi munkások

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) arra figyelmeztet, hogy sürgős támogatásra van szüksége annak a több százezer munkásnak, akik elveszítették a megélhetésüket a február eleji törökországi és szíriai földrengések során.

Az ILO nemrégen két jelentést tett közzé, amelyekben azokkal a munkásokkal foglalkozik, akik a földrengés során vesztették el a keresetüket. A szervezet értékelése szerint – bár, mint hangsúlyozza, a szervezet teljes értékű adatokra még nem támaszkodhatott –

sürgős és célzott támogatás nélkül a szegénység, a munkaerőpiaci kiszolgáltatottság és a gyermekmunka várhatóan növekedni fog az érintett térségekben.

A Törökországból származó első adatok szerint a földrengés következtében több mint 658 ezer munkás vált keresőképtelenné. A jelentés megjegyzi, hogy a török kormány szerint 150 ezer munkahely veszett oda. Az ILO becslései szerint az érintett munkavállalók átlagosan havi több mint 230 dollárnyi jövedelemkieséssel néznek szembe mindaddig, amíg az érintett területek újjáépítése nem történik meg. A Törökországra vonatkozó jelentés szerint ezekben a térségekben több mint négymillió munkás él, akiknek többsége a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban vagy a kereskedelemben dolgozik, esetleg más, alacsony hozzáadott értékű szolgáltatásokat végez. Malatyában a becslések szerint a munkaórák 58,8 százaléka esett ki, míg Adıyamanban ez az arány 48,1 százalék, Hatayban pedig több mint 45,2 százalék.

Az ILO nézete szerint az általános munkanélküliség mellett különös veszélyt jelent az is, hogy akinek sikerül is elhelyezkednie, arra rossz munkakörülmények, fokozott kizsákmányolás leselkedhet.

Szíriában még súlyosabb a helyzet, hiszen ezt az országot 12 éve tartó polgárháború is sújtja, amely eddig is hatalmas áldozatokat követelt a gazdaságtól. Az ILO Szíriára vonatkozó jelentése szerint a földrengések következtében mintegy 170 ezer munkás veszítette el az állását. A februári földindulás mintegy 154 ezer háztartást és több mint 725 ezer emberre volt különösen súlyos hatással. A leginkább érintett öt szíriai körzetben (vagy kormányzóságban) – Aleppó, Hama, Idleb, Lattakia és Tartúsz – az ország teljes lakosságának közel a fele élt. A jelentés, ahogyan Törökországgal kapcsolatban is, arra int, hogy a természeti katasztrófa – amelynek a súlyosságához megannyi mulasztás vezetett – a gyermekmunka és a gyermek munkaerő kizsákmányolásához vezethet.

Az ILO jelentései kitérnek arra, hogy a szervezet a nemzeti hatóságokkal szoros együttműködésben számos módon segít a rászorulókon. Ezek közt szerepelnek a munkások igényeit szem előtt tartó vészhelyzeti vállalati programok, valamint a vállalatokkal való együttműködés is annak érdekében, hogy azok tisztességes és fenntartható munkahelyeket tudjanak kínálni. Az ILO hangsúlyozza, hogy elsősorban a mezőgazdasági idénymunkásokra, a gyermekmunkásokra és a menekültekre összpontosítanak.