Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Los Angeles-i tanárok sztrájkba kezdtek, s akkora győzelmet arattak, amelynek a híre bejárta a világot

Ez a cikk több mint 1 éves.

Két meghatározó szakszervezet – széles támogatói tábort gyűjtve maga köré – három napra fölhagyott a munkával Los Angelesben, amelynek eredményeképpen a tankerület kénytelen volt elismerni a követeléseik jogosságát, írja a Jacobin.

A múlt kedden a SEIU Local 99 sztrájkot hirdetett. A Los Angeles-i egyesült iskolai körzet kisegítő személyzetét, a buszsofőröket, az iskolai közétkeztetés dolgozóit és a tanársegédeket egyesítő szakszervezet a tankerület tisztességtelen munkaügyi gyakorlata ellen tiltakozott. Egy másik szakszervezet – példás együttműködésben, amely eddig nemigen jellemezte a két szervezetet –, jelesül az United Teachers Los Angeles (UTLA) szolidaritásból csatlakozott hozzájuk azzal, hogy elérte, számos iskola maradjon zárva. Az akció során így már közel hatvanezer munkás sztrájkolt. A közös tanácskozások és a sztrájkgyűlések a múlt hét keddtől csütörtökig tartottak, a dolgozók a tervezett háromnapos sztrájk után pénteken tértek vissza az iskolákba.

A tankerület, miután hónapokig nem válaszolt a szakszervezet követeléseire, a sztrájk után nyomban magára talált, s 30 százalékos béremelésre, valamint visszamenőleges fizetésemelésre és egyszerű, ezer dolláros bónuszra, valamint teljes egészségügyi biztosításra tett javaslatot.

A sztrájk ideje alatt a Jacobinnak több szakszervezeti tag is nyilatkozott. Elmondták, hogy két vagy akár három munkahelyen is kénytelen dolgozni, mert nem elég a fizetésük. Azt is nehezen engedhetik meg maguknak, hogy az iskola közelében lakjanak, hiszen a magas albérletárak a város külvárosaiba kényszeríti őket. A SEIU 99 minden harmadik tagja arról számolt be, hogy hajléktalan vagy a hajléktalanság veszélye fenyegeti őket, a dolgozók negyede pedig arról panaszkodott, hogy éhezik.

Noha a sztrájkot lényegében a magasabb fizetések kicsikarása érdekében hirdették, mindkét szakszervezet, ám főként a szolidaritást vállaló UTLA azt is nehezményezte, hogy a tankörzet tisztességtelen munkaügyi gyakorlatot folytatott a tárgyalások során. Bár mintegy ötmilliárd dolláros tartalékkal bír, sokáig mégsem volt hajlandó ennek a tört részét fizetésekre fordítani. A SEIU 99 emellett arról is beszámolt, hogy a tankörzet megfenyegette a szakszervezeti tagokat és megfigyelte őket.

A két szakszervezet háromnapos sztrájkjának híre csakhamar bejárta a negyvenmilliós lakosságú Kalifornia állam egészét. Számos politikus, közéleti ember biztosította a támogatásáról a sztrájkolókat.

A tüntetéseket végigkövető Jacobin arról számolt be, hogy a sztrájk utolsó napján a munkások hatalmas gyűlést tartottak a Los Angeles-i Állami Történelmi Parkban. Úgy tűnik, a sztrájkolók a közösség erejére ismertek: egész nap együtt énekeltek, tanácskoztak és zenéltek. A sztrájkzáró eseményre Trixie Navarro, a SEIU 99 tagja, aki oktatási asszisztensként dolgozik az egyik városi iskolában, a két gyermekét is elhozta. A Jacobinnak elmondta, hogy három munkahelye van: az iskola mellett az Ubernél és az Amazonnál is kénytelen dolgozni. Vélhetőleg a tankerülettel való megállapodás azonban csak a problémái kis részét fogja megoldani.

Címlapkép: Sztrájkoló Los Angeles-i tanárok. (Fotó: Facebook)