Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tizenhárom évre ítélték a szélsőjobboldalinak beállított ukrán antifasisztát

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az oroszok által megszállt Donyeck és Luhanszk régiók Legfelsőbb Bírósága  börtönbüntetésre ítélt három ukrán nemzetiségű katonát, köztük Makszim Butkevics emberjogi és antifasiszta aktivistát. Butkevics tizenhárom évet kapott. A másik két elítélt az Azov Batallionban harcolt, őket tizennyolc és fél, illetve nyolc és fél évre ítélték.

Butkevics antirasszista és antifasiszta aktivizmusáról ismert Ukrajnában. Júniusban ejtették foglyul, Luhanszkban, katonai egysége többi tagjával együtt. Elfogását június 24-én jelentették be az orosz erők, majd az interneten közzétettek egy videót a kihallgatásáról.

Orosz propagandaoldalak szélsőjobboldali nacionalistaként jellemezték Butkevicset, pedig aktivista-újságíró, aki korábban még az ukrajnai Amnesty Internationalnek és a ZMINA nevű emberjogi központnak is tagja volt. Volt kollégája, Jevhenija Polscsikova így nyilatkozott lejáratásáról:

„Szó szerint vesznek egy antifasisztát, egy emberi jogvédőt, és nácinak nevezik.”

Politikai aktivista karrierje az 1990-es évekig nyúlik vissza, amikor segített létrehozni a „Direkt Akció” anarchista diákszövetséget. Sok éven át kulcsszervezője volt számos mozgalomnak, többek közt a 2009-ben Moszkvában meggyilkolt két orosz antifasisztára, Stanislav Markelov-ra és Anastasia Baburova-ra való éves megemlékezésének. Tavaly februárban, a háború kezdetekor csatlakozott az ukrán hadsereghez, melyről azt mondta:

„Egész tudatos életemben antimilitarista voltam, és meggyőződésemből az is maradok, [de] mindent megteszek, hogy megvédjem, ami a legértékesebb.”

Címlapkép: Mérce