Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába költött rájuk sok milliárdot a kormány, még mindig zsúfoltak a bölcsődék

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hét járásban haladja meg a bölcsődébe beíratott gyerekek száma a bölcsődei férőhelyekét, több tucat járásban pedig 95 százalék fölötti a kihasználtság –  írja a G7.

A portál megjegyzi ugyanakkor, hogy ez jelentős javulás az öt évvel ezelőtti állapothoz képest. Akkor hét járásban egyáltalán nem volt bölcsőde, 25 járásban pedig meghaladta a száz százalékot a kihasználtság. Mindazonáltal az elmúlt évek eredményeiben nem tükröződik teljes mértékben az ágazatra költött pénzmennyiség és a családolitika kormánykommunikációban hangsúlyozott fontossága. 

2017-től minden évben több volt a böcslődei férőhely a megelőző évekhez képest és ezek a számok egyúttal mindig a 2000 utáni csúcsot is jelentettek. 2022-ben a bölcsődei férőhelyek száma már átlépte az 55 ezret. Ez durván ötezerrel több, mint a 2020-as, tízezerrel, mint a 2017-es, és húszezerrel, mint 2011-es adat. Mindehhez hozzátartozik – jegyzi meg a gazdasági szakportál –, hogy 2016-ról 2017-re azért ugrott meg több ezerrel a férőhelyszám, mert a családi napköziket átcsoportosították a bölcsődei ellátáshoz. Így ezzel az átnevezéssel mintegy 6 ezerrel megnövelték a hivatalos bölcsődei férőhelyszámot. Emellett a magánfenntartású bölcsődék is nagyot lendítettek a férőhelyszámon.

A bölcsődei férőhelyek bővítése az elmúlt években kiemelt célja volt a kormánynak, sok milliárd forintnyi központi költségvetési vagy EU-s forrás ment el rá. A férőhelybővítő programot és pályázatokat 2018-ban hirdette meg a kormány, évente pár milliárd forintos központi költségvetési forrásokból. Ennél még nagyobb összegeket irányított át erre a célra EU-s forrásokból a kormány: a 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusban ez mintegy 100 milliárd forint lehetett, a következőben, 2021-2027 között pedig elvileg ennél is több lehet, legalábbis a kormány szándéka szerint. 

Mindehhez képest az eredmények elmaradnak a várttól: bár 2017 óta minden évben csökkent azoknak a 3 év alatti kisgyermekeknek a száma, akik lakóhelyükön nem férnek hozzá semmilyen napközbeni ellátáshoz, 2022-ben viszont  ez még mindig durván 50 ezer kisgyermeket jelent, a gyerekek 18 százalékát érinti.

2017-ben még 25 olyan járás volt, ahol a bölcsődék kihasználtsága 100 százalék fölött volt,  tehát több gyereket írattak be, mint ahány férőhely volt. 2019-ben például 3698 gyereket utasítottak el férőhelyhiány miatt az országban. 2022-re ilyen túlzsúfolt járásból már csak 7 van. Ugyanakkor még így is sok, több tucat olyan járás van, ahol a kihasználtság 95 százalék fölötti.

A G7 emlékeztet: a kormány a családvédelmi akcióterv részeként 2019-ben még azt mondta, hogy 2022-re teljes lesz a bölcsődei ellátás, és mintegy 21 ezer új férőhelyet hoznak majd létre 3 év alatt, ezzel elérik a 70 ezer férőhelyet. Más nyilatkozatokban 60 ezer férőhelyről beszéltek kormányzati szereplők. 

Ezektől a céloktól azonban egyelőre messze járunk: az elmúlt 3 évben a kormány 5162, az elmúlt 5 évben pedig 8 895 működő bölcsődei férőhelyet teremtett.

A portál cikke arra is rámutat: bár a köznevelés más szintjein az egyház fontos szereplőként van jelen, 2022-ben összesen csak 26 egyházi fenntartású hagyományos bölcsőde működött. Lényegesen több alapítványi, 49. Mindkét típus aránya elenyésző a 851 önkormányzati intézményhez képest.  A kis létszámú és kevés csoporttal, kevés gondozóval működő minibölcsődék számának és arányának jelentős növekedéséből is szinte teljesen az önkormányzatok vették ki a részüket. Csak a családi bölcsődék között vannak többségben az alapítványi fenntartású intézmények. Az ezret is meghaladó családi bölcsődéből 813 alapítványi, és 111 egyházi.

A bölcsődei elégedetlensége sem javít a helyzeten: a pedagógusok bérkövetelései mellett kiálló Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete éppen tavaly év végén nyújtott be a kormánynak egy belső felmérésre alapozott petíciót, amiben önálló bölcsődei bértáblát és magasabb alapbéreket követeltek.

(G7)
Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi