Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre fogynak a hazai patikák, azonnali segítséget sürget a gyógyszertárszövetség

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az elmúlt két évben felgyorsult a magyarországi gyógyszertárak számának csökkenése részben a gyógyszerek árának struktúrája, részben pedig az energiaválság és az infláció miatt – olvasható az Inforádió anyagából készített cikkben az Infostart.hu-n.  

Az eddig is éppen csak finanszírozható fiókgyógyszertárak száma az elmúlt két évben jelentősen csökkenni kezdett. 

Ma Magyarországon 670 ezer ember él olyan településen, ahol nincs közforgalmú fiók- vagy kézi gyógyszertár. Ha idén folytatódik csökkenő a tendencia, valószínűleg ez el fogja érni a 700 ezres nagyságrendet – írja a portál.

Az Inforádió megkérdezte Zlinszky Jánost, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnökét, aki szerint a gyógyszertárak megszűnése a gyógyszerek árrésszabályozása miatt gyorsult fel elsősorban. A gyógyszer-kiskereskedelemben ugyanis minél drágább egy gyógyszer, annál alacsonyabb árrés van rajta. Egy bizonyos határ fölött fix 990 forintos árréssel értékesítik a gyógyszertárak a támogatott gyógyszereket. Eközben az elmúlt években a támogatott gyógyszerek ára egyre magasabb lett, amit a szakember azzal magyaráz, hogy egyre több modern készítmény kerül forgalomba.

Miután pedig a gyógyszertárak forgalmának döntő többsége támogatott gyógyszereket forgalmaz, az ezeken realizált árrés 12 év alatt mindösszesen 6 százalékkal emelkedett, míg ez idő alatt az infláció nagyjából 50 százalék volt.

Ráadásul az elmúlt egy-két évben hatalmas ugrás volt a gyógyszertári bérezésben is, hiszen nagy a szakemberhiány, és egyre magasabb bérrel tudnak a patikák gyógyszerészt, asszisztens találni. Zlinszky szerint ez a strukturális probléma okozza, hogy a gyógyszertárak hosszú távú fenntarthatósága, gazdasági helyzete folyamatosan romlik – magyarázta.

Emellett az energiaárak emelkedése az elmúlt egy évben jelentősen sújtotta a gyógyszertárakat is, hiszen a gyógyszertárolásnak hatóság által megszabott körülményei vannak: 25 fok fölött nem lehet gyógyszereket tartani, de 18 fok alatt sem lehet mindegyiket.

A gyógyszertárak csökkenési tendenciája már tizenkét éve tart: körülbelül 160 közforgalmú gyógyszertárral van kevesebb Magyarországon. A fiókgyógyszertárak száma körülbelül hatvannal csökkent, az elmúlt két évben ez a folyamat felgyorsult. Tavaly már 17 fiókgyógyszertárral volt kevesebb, idén január-februárban pedig hattal csökkent a számuk.

A gyógyszertárszövetség szerint modernizálni kell az árrésszabályozást, valamint lazítanák a fiókgyógyszertárak működési feltételeit, ezáltal a működtetési költségeken lehetne spórolni, és tovább lehetne üzemeltetni a gyógyszertárakat.

Mint arról beszámoltunk, a csütörtöki kormányinfón is szóba került a kistelepülési gyógyszertárak rezsiválsága, és az ahhoz kapcsolódó probléma, hogy a gyógyszerkínálat akadozó ellátása miatt a vásárlók elkezdenek adott esetben felhalmozni olyan gyógyszereket. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre, hogy a kormány kiegészítő támogatásban részesíti a kistelepülési gyógyszertárakat. A miniszter szerint a komrány azt látja, hogy egy-egy termék (amelynek beszerzésénél nem „magyar”, hanem globális probléma áll fenn) kivételével a gyógyszerek jelenleg rendelkezésre állnak, és nem látnak olyan tendenciákat, hogy az emberek valóban elkezdenék felhalmozni a gyógyszereket.

(Inforádió, Mérce)
Címlapkép: MTI/Balázs Attila