Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy 14 éves videóinterjúra hivatkozva próbálja összemosni a propagandamédia a Helsinki Bizottságot Bite Zsolttal

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hétfőn jelent meg az Origon egy cikk „Jó viszonyt ápolhat a Magyar Helsinki Bizottság főmunkatársával a 15 éves diákjával szexelő tanár” címmel, melyben a kormányközeli média a jogvédő szervezet egyik munkatársát próbálta valamilyen módon kapcsolatba hozni a közösségi médiában szexuális visszaélésekről beszélő pedagógiai asszisztenssel.

A napokban járta körbe a sajtót Bite Zsolt III. kerületi Krúdy Gyula Általános Iskolában dolgozó pedagógiai asszisztens története, aki  aki a TikTok-csatornáján arról beszélt, hogy egy 15 éves diákkal van szexuális kapcsolata. A férfi TikTok-videóiban népszerűsíti és nyíltan felvállalja a kapcsolatát egy nála 24 évvel fiatalabb, 18 év alatti fiúval. A jogszabály szerint Magyarországon a beleegyezési korhatár mind azonos, mind különböző neműek közti szexuális kapcsolat esetében 14 év, ha az idősebb fél elmúlt 18 éves.

Attól még azonban, hogy nem minősül a Büntető Törvénykönyv szerint erőszaknak egy 14 év feletti gyerek és egy felnőtt kapcsolata, még más büntetőjogi kategóriába eshet,

magyarázta a Telexnek a Hintalovon  Gyermekjogi Alapítvány szakmai vezetője. A kiskorú veszélyeztetése például bűncselekménynek minősül, amely azt jelenti, hogy egy felnőtt, aki valamilyen hatalmi viszonyban áll egy gyerekkel, mondjuk a gondozására van bízva, magatartásával veszélyezteti a gyerek testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését.

A 39 éves férfi eleinte azt mondta, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az Amnesty International, a Helsinki Bizottság és a TASZ emberi jogi szervezetek is „mögötte állnak”, erről később maga is beismerte, hogy nem igaz, a PDSZ csak munkajogi kérdésekben adott neki tanácsot korábban.

A pedagógiai asszisztensre reagálva a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményt adott ki, melyben hangsúlyozzák: „A PDSZ nem védett soha pedofilokat vagy ezzel vádolt személyeket. A PDSZ jogsegélyszolgálata ugyanis nem foglalkozik büntetőügyekkel, hanem munkajogi és oktatásügyi kérdésekben ad tanácsokat pedagógusoknak, nevelő-oktatómunkát közvetlenül segítőknek a közoktatásban, a szakképzésben és a felsőoktatásban. Valótlan az a tényállítás, hogy a B. Zsolt által emlegetett szervezetek védelmeznék abban őt az ügyben, amely jelenleg folyik ellene. A PDSZ B. Zsoltnak is, ahogy másoknak is, a múltban munkajogi tanácsokat adott, amikor ő jogsegélyszolgálatunkhoz fordult. Minden ezzel ellenkező állítás nem felel meg a valóságnak.”

A férfi munkaszerződését azóta az Észak-budapesti Tankerületi Központ felmondta, Tamás Ilona Zsuzsanna,  a tankerület vezetője pedig a Blikknek úgy nyilatkozott: tiszteletben tartják a másságot, ám a videók tartalmai, a 15 éves, diákkorú fiúról szóló kapcsolat bemutatása miatt a férfi nem maradhat gyerekek közelében.

B. Zsolt története még Orbán Viktor szombati évértékelőjében is előkerült, ahol a miniszterelnök látványosan igyekezett ismételten összemosni az LMBTQ+ közösséget és a civileket a pedofíliával.

„A pedofíliára nincs bocsánat, a gyerek szent és sérthetetlen. Nemérdekel minket, hogy Brüsszel mivel mentegeti, a genderpropaganda nem egy jópofa marháskodás, hanem a gyerekeinkre leselkedő veszély” – jelentette ki a miniszterelnök.

Hétfőn pedig már meg is jelent az Origo cikk, amely kapcsolatot vélt felfedezni a Helsinki Bizottság főmunkatársa, Léderer András, valamint B. Zsolt között. A hírportál arra hivatkozik, hogy egy, szerintük Bite Zsolthoz köthető Youtube-csatornán található egy videó a 2009-es Budapest Prideról, amin a videó készítője többek között Lédererrel is interjút készít. A szöveget nem sokkal később a közmédia számos hírportálja is gyakorlatilag szóról szóra átvette. A lejáratókampány során civil szervezeteket, jogvédőket és szakszervezeteket igyekeznek összemosni a pedofil bűncselekményekkel, valamint az azok melletti feltételezett kiállásukkal.

„A Mediaworks Hírcentrum által szerzett, az Origon ma reggel 8:23-kor megjelent hazugságok miatt feljelentést tettem” -jelentette ki Léderer Facebobook-bejegyzésében. A jogvédő hangsúlyozta, soha nem is ismerte B. Zsoltot, a cikkben pedig hazugságok szerepelnek.
„Természetesen pontosan értem, miért ír szemenszedett hazugságokat rólam a propaganda. Azt is tudom, hogy ez végig fog futni mindenhol. Ha azt hiszik, hogy ezzel megijeszthetnek, hogy emiatt mást vagy máshogy fogok csinálni, mint amit szakmai tudásom és meggyőződésem diktál, akkor még ennyi év után sem tudják, hogy engem nem ilyen fából faragtak.”