Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kúria szerint jogszerűtlen volt a véleménynyilvánításként sztrájkoló SZFE-s oktató kirúgása

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Kúria döntése értelmében a sztrájk mint véleménynyilvánítási forma nem lehet ok a benne résztvevő munkavállaló elbocsátására, még a próbaidő alatt sem, amikor egyébként nem kell megindokolni a dolgozók elbocsátását – számol be a döntésről a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) blogja.

A döntést Faur Anna, a Színház- és Filmművészeti Egyetem elbocsátott oktatója ügyében hozták, de valamennyi szakmacsoport tagjai számára iránymutató.

A Kúria döntésétől más bíróságok csak kivételesen indokolt esetben térhetnek el, így ez a döntés minden munkavállalónak hivatkozási alapként szolgálhat. Így a TASZ szerint többek között a tiltakozásokban és sztrájkokban résztvevő pedagógusok számára is. Érdemes megjegyezni, hogy sztrájkban való részvétel miatt egyébként sem lehet senkit kirúgni. A döntés jelentősége abban áll, hogy

  • próbaidő alatt sem lehet elbocsátani valakit azért, mert kiáll a véleményéért, jelen esetben a sztrájkkövetelések és a sztrájk mellett;
  • és ha a dolgozók sztrájkkövetelései önmagukban is politikai véleményt fejeznek ki, ahogy ez az SZFE és a tiltakozó pedagógusok esetében is igaz, akkor ezek messze túlmutatnak a csupán a munkaviszonyt érintő követeléseken.

A dolgozókat ugyanis nem lehet a véleményük, politikai állásfoglalásuk alapján diszkriminálni.

„A Kúria döntése megerősítést jelent az aktuálisan sztrájkoló pedagógusoknak is, ugyanis  egyértelművé teszi: a sztrájkban való aktív részvétel, illetve annak kimutatása, hogy ha valaki elkötelezett a sztrájkkövetelések iránt olyan véleménynek minősül, amely védett a diszkriminációval szemben”

– írja a jogvédő szervezet.

Mint arról 2020-ban mi is beszámoltunk, Faur Annát indoklás nélkül bocsátották el az SZFE-ről az egyetem alapítványosítása és következményei elleni tiltakozások idején. Faur akkor próbaidejét töltötte, és noha akkor erre hivatkozva nem indokolták elbocsátását, később kiderült, hogy a sztrájk támogatása miatt távolították el.

Ez pedig a TASZ szerint megtorló jellegű intézkedés volt, ezért vállalták a jogi képviseletét. A bíróság egyébként már már 2021-ben elsőfokon, majd később jogerősen, másodfokon is Faurnak és a TASZ-nak adott igazat 2022 nyarán.

A másodfokú bíróság úgy ítélte meg, azért érte hátrányos megkülönböztetés és megtorlás az SZFE volt dolgozóját, mert kiállt saját magáért és az SZFE közösségéért, vagyis voltaképpen a TASZ álláspontjának adott igazat. Ezután a munkáltató felülvizsgálatot kezdeményezett a Kúriánál.

Ez utóbbi döntése már csak azért is volt hasznos, mert a Kúria döntése a későbbiekben hivatkozási alap lehet hasonló vitás ügyekben – bár az kérdéses, hogy a hivatalosan a munkájuk el nem végzése miatt elbocsátott, polgári engedetlenkedő pedagógusokra például mennyiben lehet alkalmazni a döntést.

Mint emlékezetes, az SZFE alapítványi fenntartásba adása és a velejáró kormányzati hatalomátvétel ellen az intézmény oktatói és hallgatói példás egységben álltak ki, hónapokig tematizálva a közvéleményben nemcsak intézményük sorsát, de a felsőoktatási modellváltást is. Mindezzel együtt a kormány nagyjából elérte a célját, tehát átvette az intézményt, de csak súlyos presztízsveszteségek árán, és a korábbi oktatók és hallgatók jelentős része nélkül. Témába vágó cikkeink ezen a linken elérhetők.

Címlapkép: Mérce fotó