Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Indoklás nélkül rúgták ki az SZFE egyik tiltakozó oktatóját

Ez a cikk több mint 3 éves.

Faur Annát, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóját november 30-án azonnali hatállyal elbocsátották az egyetemtől, állítja a Független Szabad Egyetem Facebook oldalán közzétett bejegyzésben. A november 25-re datált elbocsátásról szóló levelet Faur november 30-án kapta kézhez, azonban a felmondás indokairól azóta sem tudott meg semmit.

A levelet Novák Emil mb. rektorhelyettes írta alá, ezért az SZFE Minőségmenedzsment Tanácsa december 1-jén levelet írt neki, amelyben szakmai és emberi érvekre hivatkozva kérték a felmondás visszavonását. Ezt követően Novák felhívta Faurt, hogy találkozóra hívja, ezt azonban az utolsó pillanatban lemondta. Pár nap múlva a HR osztály a kilépő papírjaival kapcsolatban kereste Faurt, ami után két oktató újabb, személyes levelet írt Novák Emilnek, és Faur Anna maga is levélben érdeklődött az elbocsátás indokairól.

„Válasz egyik levélre sem érkezett, azóta sem keresték, kilépő papírjait postán megkapta” – írja a Független Szabad Egyetem.

A bejegyzés szerint „döntést szakmai szempontok semmiképp nem indokolják”, ezért feltételezhető, hogy a kiváltó oka az, hogy Faur több mint nyolcvan kollégájával együtt nem jelent meg egy vezetőség által kezdeményezett találkozáson, ehelyett a tanárok levélben fogalmazták meg, hogy nem lehet jövőről beszélni addig, amíg az oktatás be van tiltva az egyetemen, és a félév elfogadásáért küzdenek.

„Méltatlan, kicsinyes, szakmai szempontból elfogadhatatlan a döntés. A látszólag jogszerű eljárásból hiányzik az emberség” – írja a Független Szabad Egyetem.

Faur doktorjelölt oktató, aki négy éve folyamatos jogviszonyban áll az egyetemmel, december 14-ig három hónapos próbaidős szerződése volt. Négy órás állása mellett kétéves ikergyermekeit neveli, 2017-től kutatóként dolgozott egy három éves európai kutatásban, amiben az öt nagy magyar művészeti egyetem konzorciumban vett részt. Ajánlásokat  és módszertant fejlesztett a Nemzeti Alaptanterv felé a média- és drámaoktatás reformálására.

Faur munkaügyi pert indított, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért magára vállalt, „az Egyetem tanárai pedig Faur Anna doktorjelölttel együtt folytatják az autonómiáért, a szabad oktatásért vívott küzdelmüket.”

A Független Szabad Egyetem teljes bejegyzése itt olvasható:

EGY ELBOCSÁTÁSRÓL
Az SZFE oktatóinak közleménye

„A fenntartóváltás nem okoz változást az egyetem működésében. Minden…

Posted by Független Szabad Egyetem on Saturday, 19 December 2020

Az elbocsátással kapcsolatban az egyetem vezetőségét is megkerestük, amint válaszolnak levelünkre, frissítjük a cikket.

Címlapkép: Az SZFE és támogatói 1956-os megemlékezése 2020.10.23-án. / Fotó: Mérce