Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogerőssé vált, hogy megtorlásból, jogellenesen bocsátották el az SZFE volt oktatóját

Ez a cikk több mint 1 éves.

Másodfokon, vagyis már jogerősen is kimondta a bíróság, hogy jogellenesen bocsátották el 2020 novemberében a Színház- és Filmművészeti Egyetemről Faur Anna doktorjelölt oktatót – írja az ügyben jogsegélyt nyújtó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közösségi médiafelülete.

A másodfokú bíróság úgy ítélte meg, azért érte hátrányos megkülönböztetés és megtorlás az SZFE volt dolgozóját, mert kiállt saját magáért és az SZFE közösségéért.

A TASZ közlése szerint az SZFE oktatója a munkáltatójának nem tetsző véleményt fogalmazott meg. Faur Anna élesen bírálta a 2020-ban lezajlott modellváltást, aktívan részt vett az SZFE dolgozók egyetemi autonómiáért szervezett sztrájkjában és az egyetemfoglalás filmes dokumentálásában is. A TASZ segítségével már tavaly októberében nyert a bíróságon, ám a munkáltatója fellebbezett.

Fellebbezésében arra hivatkozott, hogy a sztrájkban való részvétel valójában nem is számít véleménynek, ezért ennek védelmére Faur Anna nem hivatkozhat. A bíróság azonban másodfokon is Faurnak adott igazat.

Az esetről a Mérce is beszámolt 2020-ban: Faur Annát indoklás nélkül bocsátották el az akkori SZFE-s tanárok és diákok az antidemokratikus keretek közt lezajlott modellváltás elleni, egyetemfoglalásba torkolló tiltakozásának idején. Faur az SZFE doktorjelölt oktatója volt, aki akkor négy éve folyamatos jogviszonyban állt az egyetemmel, 2020. december 14-ig három hónapos próbaidős szerződése volt. Négyórás állása mellett akkor kétéves ikergyermekeit nevelte, 2017-től kutatóként dolgozott egy hároméves európai kutatásban, amiben az öt nagy magyar művészeti egyetem konzorciumban vett részt.

A TASZ szerdai közleményében arra hívja fel a figyelmet:

„Ez az ítélet túlmutat az SZFE ügyén, és megmutatja, hogy nem lehet a munkavállalót a kirúgás fenyegetésével elhallgattatni, mert mindenkinek joga van ahhoz, hogy fellépjen érdekei védelmében a munkahelyén.”