Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hat év börtönbüntetésre ítéltek egy oroszországi újságírónőt a háború ellenzése miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az orosz igazságszolgáltatás február 15-én, szerdán hat év börtönbüntetésre ítélt egy újságírót, amiért az Instagramon elítélte az ukrajnai offenzívát, írja a Marianne magazin.

A 44 éves Marija Ponomarenkót azzal vádolták, hogy a hadseregről „hamis információkat közölt”, miután 2022 márciusában, nem sokkal a február 24-i offenzíva után közzétett egy üzenetet az Instagram közösségi hálózaton, amelyben elítélte az akkor az orosz hadsereg által ostromlott ukrajnai Mariupol város színházának bombázását. Kijev azzal vádolta Moszkvát, hogy a bombázás során több száz civil meghalt, amit az orosz hatóságok tagadtak.

A szibériai Altaj régióban található Barnaulban működő bíróság szerdán igazoltnak találta az újságírónő ellni vádat – közölte az orosz Nyomozó Bizottság, amely az oroszországi fő bűnügyi nyomozásokért felelős.

Ukrajna megtámadása óta Oroszországban számos alkalommal ítéltek el olyan személyeket a hadseregről szóló „hamis információk közlése” miatt, akik a háború ellen szólaltak fel. Tavaly nyáron Alekszej Gorinov moszkvai politikust ítélték hétévnyi börtönre, mivel a városi tanács ülésén ellenezte a háborút. Decemberben pedig Ilja Jashin ellenzéki politikus ellen hozott ítéletet a bíróság. Jashinnak 8 és fél évig kell börtönben maradnia, mivel a YouTube-on ítélte el, hogy Bucsában az orosz hadsereg több száz civilt gyilkolt meg.

Maria Ponomarenkót, aki RusNews nevű hírportálnak dolgozott, áprilisban tartóztatták le Szentpéterváron, és Barnaulba szállították. Ügyvédje azt állítja, hogy pszichés állapota a fogva tartás alatt romlott, és hogy hiába próbálkozott azzal, hogy az újságírónőt kórházba szállítsák.

Szeptemberben az OVD-Info civil szervezet szerint a fogvatartott betörte a cellája ablakát, mert túl sötét volt, és nem látta a napot és az eget.

Büntetésként egy hétre magánzárkába zárták. Novemberben házi őrizetbe került, de csakhamar ismét visszakerült a börtönbe.

A BBC beszámolója szerint Ponomoarenko a bíróság előtt az orosz alkotmányra hivatkozva azt mondta, nem követett el semmi törvénybeütközőt. „Ha valódi bűnt követtem volna el, kérhetnék enyhítést, de újra elmondom: az erkölcsi, morális megítélésem szerint semmi ilyet nem tettem” – mondta a bíróságnak, ahol magát hazafinak és ellenzéki pacifistának nevezte.

(Marianne, BBC)
Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce