Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A regionális középhatalmi szerepre törő Magyarországon a minimálbér a második legalacsonyabb az EU-ban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Újabb mélypontot ért el a magyar minimálbér értéke az Európai Unión belül, írja az Eurostat legújabb elemzésére támaszkodva az mfor.

2023 elején a magyarországi minimálbér átszámítva 578,74 eurót tett ki, s ettől az összegtől az Európai Unión belül csak Bulgáriában kisebb a minimálbér összege, jelesül 398,81 euró.

A lap szerint az összképet csak tovább rontja az a tény, hogy egy évvel ezelőtt Magyarország még három országot is megelőzött az EU-n belül: Romániát, Lettországot és Bulgáriát. A forint gyengülése azonban oda vezetett, hogy a kötelezően fizetendő legkisebb bérrel rendelkező tagállamok sorában Magyarország az utolsó előtti helyre sodródott.

Az elmúlt egy évben a romániai minimálbér is meghaladta a magyarországit: átszámítva 606,12 euróért végzik munkájukat a minimálbéres dolgozók az országban. Igaz, Romániában 2018 óta a dolgozókra hárul teljes egészében a 35 százalékos társadalombiztosítási járulék. A nettó bér azonban így is több, mint Magyarországon. Míg Romániában a minimálbérért dolgozó munkás átszámítva 157 ezer forintot visz haza, addig magyarországi kollégája az idei évtől 152 950 forintra számíthat.

A lista élén változatlanul Luxemburg áll 2387 euróval, azaz átszámítva több mint 900 ezer forinttal. A második helyen Németország áll 1987 euróval, a harmadikon pedig Belgium 1955 euróval.

Az Eurostat nemcsak bruttóban, nemzeti valutában, de vásárlóerő-paritáson véve is listázza a tagállamok minimálbéreit. Ebből a szempontból a teljes rangsorban hátulról a hatodik helyet foglalja el Magyarország 947,91 euróval, s ez az adat megegyezik a Csehországban mérttel.

Ahogyan arról a Mérce beszámolt, a tavaly év végi minimálbér-emelést idén az infláció szinte teljesen fölemésztheti, ahogyan a nyugdíjemelést és a bérminimum-emelést is. Ugyanis míg a minimálbér összege 16 százalékkal nőtt, az éves átlagos infláció 15-19 százalék között várható.

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a lapunknak a garantált bérminimumról és a minimálbérről szóló megegyezés idején elmondta, hogy elégedetlen az emelés mértékével, s az is felmerült, hogy alá sem írják a bérmegállapodást. A munkáltatókkal és a kormánnyal folytatott tárgyalásokon azonban nem sikerült nagyobb arányú emelést kiharcolniuk.

(mfor, Mérce)