Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint egymillió menekülőt érintettek a törökországi földrengések

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Migránsok Uniója Kezdeményezés (Migrants Union Initiative) felhívta a figyelmet a földrengés által érintett terület 10 városában élő menekültek nagy számára, és felszólította az arabul és perzsául beszélőket, hogy segítsenek a mentési munkálatokban.

Mint ismeretes, Törökország délkeleti részét hétfőre virradó éjjel és hétfőn reggel két, nagyerejű földrengés rázta meg, rengeteg emberéletet követelve, és iszonyatos pusztítást végezve a dél-törökországi és észak-szíriai infrastruktúrában.

A Migránsok Szövetsége által január 9-én közölt adatok szerint a halálos földrengés által leginkább érintett városokban élő szíriai menekültek száma a következő:

Antep: 461 ezer 149 menekült,
Urfa: 370 ezer 793 menekült,
Hatay: 356 ezer 361 menekült,
Adana: 252 ezer 080 menekült,
Maraş: 96 ezer 856 menekült,
Kilis: 87 ezer 686 menekült,
Osmaniye: 38 ezer 661 menekült,
Adıyaman: 22 ezer 252 menekült,
Diyarbakır: 21 ezer 670 menekült.

A pusztító földmozgásban Törökországban legalább 3381 ember vesztette életét, 20 426-an megsérültek, és 5775 épület dőlt össze.

A Lila Szolidaritás és a Női Védelem feminista szervezetek is szolidaritásra szólítottak fel a 7,8-as erősségű Maraş-epicentrumú földrengés által érintett polgárokkal.

„Szolidaritásra szólítunk fel a Maraşban történt földrengés által érintett régiók megsegítésére”

– hangzott a szervezetek közleménye, amelyben a legfontosabbakat is felsorolták, amire szükség lehet ebben a helyzetben, így gyűjtenek takarókat, betéteket, sátrakat, pelenkát, kabátokat, tiszta ruhákat, akkumulátorokat, power bankokat.

Az érintett megyékben a Diyarbakır Ügyvédi Kamara Gyermekjogi Központja gyermekjogi krízismenedzsment-központot hozott létre, hogy támogatást nyújtsanak a sátrakban és a gyülekezési területeken élő gyermekeknek.

Az általános mentést, és a túlélők elhelyezését nehezíti, hogy az utak több helyen súlyosan rongálódtak, ráadásul a földrengés által sújtott észak-szíriai részek eleve rossz infrastruktúrával rendelkeznek, az országban pusztító polgárháború, valamint Törökország sorozatos támadásai miatt.

A hőmérséklet éjszakára a legtöbb részen fagyközelig süllyed, így a törmelék alá szorult túlélőknek is fogytán az idejük.

A több mint 11 éve tartó polgárháború sújtotta Szíriában az egészségügyi minisztérium szerint 1444 ember halt meg és több mint 3500-an megsebesültek. A szíriai kurdok által ellenőrzött északnyugati részen az ENSZ szóvivője szerint 255 ember halt meg.

A Norvég Menekültügyi Tanács szerint a földrengés csak tovább növeli a polgárháború miatt már most is humanitárius válságban lévő több millió szíriai szenvedését.

Úgy Törökországban mint Szíriában nehezíti a mentést a hideg és csapadékos időjárás, a hó és az eső. Kedd reggel ráadásul újabb földrengés rázta meg a régiót, az utórengés mintegy 7,6-os magnitúdójú volt – továbbá számos, 4-es magnitúdó körüli kisebb rengést is regisztráltak. Ezeket az Al Jazeera térképein lehet követni.

A törökországi Diyarbakır városában a Reuters újságírói több tucatnyi mentőmunkást láttak, akik egy nagy épületből megmaradt törmelékhalomban kutattak, és a roncsok darabjait szedték ki, miközben túlélők után kutattak. Időnként felemelték a kezüket, és csendre szólítottak fel, életjelekre figyelve.

Számos ország jelentett be humanitárius missziókat a területre, így Kína anyagi támogatást nyújt, Pakisztán pedig katasztrófavédelmi brigádot és felszereléseket vezényel a térségbe. Az éjszaka útnak indult a magyarországi Katasztrófavédelem Hunor speciális egysége is a Honvédség egyik szállítógépén, hogy helyben nyújtson humanitárius segítséget és orvosi ellátást a rászorulóknak.

(Bianet; Reuters)