Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyurcsány Ferenc: Aki nincs a kormány ellen, az vele van

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kongresszust tartott a Demokratikus Koalíció, a párt, amelybe egyre több ellenzéki politikus igazol át, köztük Kocsis-Cake Olivio, korábban a Párbeszéd politikusa, vagy Déri Tibor, aki 2019-ben még momentumosként vált Újpest polgármesterévé.

A kongresszuson évértékelőt tartott Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke. Beszédét azzal kezdte az egykori miniszterelnök, hogy elmondta, szerinte azért van békétlenség az országban, mert nincs egyetértés abban, hol van Magyarország helye. A DK szerint Európában van, a kormány szerint Európa szélén, esetleg azon kívül.

A DK közössége „hazafias politikát” folytat, ami a magyar érdeket és a közös európai érdeket is védi, és nyugatos Magyarországot akar. Gyurcsány szerint a bucsai mészárlás után meg kell érteni, hogy nem lehet támogatni azt a magatartást, amit a magyar kormány tanúsít, mert Bucsa óta az orosz elnök „háborús bűnös”. Ettől kezdve nincs helye mérlegelésnek, amiből ráadásul gazdasági-stratégiai előnyünk sincs.

Orbán Viktor nem szuverén ember, hanem kiszolgálója az orosz hatalomnak, és ezért az általa vezetett ország sem szuverén – véli Gyurcsány Ferenc.

Nem tudhatjuk, hogy isten teremtette -e az embert, vagy emberi elme az istent, ezért a vallás magánügy.

A DK elnöke szerint nem lehet legyőzni úgy a Fideszt, ha közben valójában megadjuk magunkat neki.

Aki azt mondja, hogy az iskola, a várólisták hossza és az akkumulátorgyárak betelepítése nem politikai kérdés, az nem legyőzni, hanem meggyőzni akarja a Fideszt, tehát meg akarja tartani a Fideszt.

Talán nem jó a hangzása annak, hogy „politika”, de az nem jelent többet, mint közös dolgaink intézése, azoknak a dolgokét, amik túlmutatnak a családon és rokonságon. A párt- és politikaellenes populizmus a hatalom fenntartását szolgálja, „hazaellenes”.

Nem lehet egyes ügyek mentén megküzdeni a rendszerrel, mert ezek rendszerproblémák, ezért kell rendszert váltani, nem egyes elemeket megváltoztatni.

Ezért „aki nincs ellene, az vele van”. „Nem ellenzéke vagyunk mi ennek a kormánynak, hanem ellenfele.”

Ezért kell teljes szembenállás a kormánnyal, a haza oldalán. A felelősöknek ki kell mondani a nevét, akik „ölik, árulják a hazát”. „Ezt a rendszert emberek csinálják.”

Kiemelte az oktatás fontosságát, és a cigányságról is beszélt. Szerinte a cigányok joggal érzik azt, hogy mindenki cserbenhagyta őket. Végezetül a DK-árnyékkormányát méltatta.