Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

MKKP: Mostantól bűncselekménynek számíthat matricával leragasztani a kormányzati plakátokat

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a Kúria jogegységi tanácsának a döntése értelmében a jövőben bűncselekményért is elítélhetik azt, aki például kormányzati plakátokat matricáz át.

Mint írják, a bíróságokat kötelező döntést a legfőbb ügyész kezdeményezésére hozták, a lényegét pedig úgy fogalmazták meg, hogy a határozat alapján

  • akár egy „szívecskés matrica” is falfirkának minősül;
  • a „fal” értelmezését kiterjesztették minden „idegen vagyontárgyra”, például a plakátokra is;
  • a falfirka akkor sem számít politikai véleménynyilvánításnak, ha politikai plakáton elhelyezett véleménynyilvánítás;
  • akkor is bűncselekménynek minősülhet, ha nem haladja meg az 50 ezer forintos szabálysértési értékhatárt.

A határozat szerint falfirka „festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus vagy szöveges felületbevonat, amely nem a tárgy rendeltetésszerű használatához szükséges”. Továbbá azt is írják: „Kétségtelen, hogy a plakátfestéssel véleménynyilvánítás kifejezése történt, de e szabadságnak szükséges korlátját jelenti a tulajdonhoz való jog intézményvédelmi oldala.”

„Egyelőre nem tudjuk, hogy hány ezer év letöltendőt kapunk majd a felújított buszmegállókért, de természetesen folytatjuk”

– kommentelte a határozatot az MKKP.

A párt megjegyezte, tavaly az egyik kormányzati plakátkampányra válaszul pécsi aktivistáik átragasztottak egy kormányplakátot, ami miatt ujjlenyomatokat gyűjtöttek a plakátokról a rendőrök, és rabosították az „elkövetőket”. „Ez akkor abszurdnak tűnt – ám ma már egyre kevésbé az” – írták.

Címlapkép: Komjáthi Imre