Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bár Lützerath elveszni látszik, az aktivisták folytatják a harcot a falu környékén

Ez a cikk több mint 1 éves.

Bár hétfőn úgy tűnt, az észak-rajna-vesztfáliai Lützerath falu lerombolása ellen tiltakozó aktivisták elveszítették a küzdelmet a tartomány vezetése és a rendőrség ellen, a világhírre szert tett falu környékén mégis folytatódnak a tüntetések.

A Taz arról számolt be, hogy a Lützerath Unräumbar szövetség legalább hét különböző helyszínen tartott akcióval folytatta kedden az RWE energiaipari vállalat és az észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormány klímapolitikája elleni küzdelmét. A szövetségben az Ende Gelände és a Fridays For Future csoportjai, valamint tizenkét másik kezdeményezés is részt vesz.

Szerdán reggel pedig arról érkezett hír, hogy mintegy 40 aktivista behatolt az RWE külszíni bányájába Indenben, Lützerath településtől mintegy 30 kilométerre délre.

Az aktivisták elfoglaltak egy szénkitermelő gépet és leállították a szállítószalagokat.

Eközben – a Die Zeit beszámolója szerint – 120 aktivista ülte el a neurathi szénerőműhöz vezető síneket, hogy megakadályozzák a szén megérkezését Garzweilerből. Arról a külszíni bányáról van szó, amelynek a kibővítése érdekében Lützerath falut lerombolják. Az akciót szimpátiatüntetések kísérték Düsseldorfban és Berlinben.

Mint arról a Mérce többször is beszámolt, Lützerathot az RWE energiacég és a szövetségi állam közötti megállapodás keretében pusztítanák el, hogy a közeli Garzweiler lignitbányát bővíteni lehessen.

Lützerath települését 2020 óta lakták klímaaktivisták, akik a bányabővítés első terveinek megjelenésekor költöztek be a faluba. A települést védő aktivisták keménymagja földalatti alagútrendszert épített ki, hogy lassítsák-akadályozzák a rombolást. Rajtuk kívül a baljós sorsú faluban az eredeti lakók közül már csak egy gazda és néhány másik ember élt, amikor a múlt szerdán a rendőrség és az aktivisták összecsaptak.

Lützerath települése hamar szimbolikussá vált, és meglehetősen nehéz helyzetbe hozta a kormányzó lévő Zöldeket (Grüne). A választásokkor még kérlelhetetlen zöldpolitikát hirdető Grüne ugyanakkor nem csak választási ígéreteivel kell, hogy elszámoljon: ahogyan arra lapunk hasábjain Mikus Áron is rámutatott, az ügy azért is érinti komolyan az ökopártot, mert ha a Lützerath alatt található szenet elégetik, akkor Németország nem lesz képes tartani a Párizsi Klímaegyezményben foglalt vállalásait, és nem fogja tudni teljesíteni a 1,5 fokos célkitűzést.

(Taz, Zeit.de, RND.de)