Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék szerint sunyulás van a recski bányanyitás körül

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gőzerővel folynak a Recsken nyitó andezitbánya előkészítő munkálatai. Míg a helyiek attól tartanak, hogy a lakóházaktól mindössze 200 méterre folyó műveletek milyen kárt okoznak majd a falunak, addig a beruházó szerint „por- és kőmentesen fog zajlani”  a robbantásokkal is járó építkezési folyamat. A bánya tervezett helyszíne ráadásul Natura 2000-es területek ökológiai folyosóin fekszik, amely a Párbeszéd szerint Alaptörvény-ellenessé is teheti a beruházást.

Finoman szólva megosztja a recskieket, hogy egy debreceni székhelyű cég bányászati tevékenységet kezdett a község határában, ráadásul mindezt úgy, hogy a lakosokat erről meg se kérdezték előzetesen. Recsk polgármestere a beruházást a vészhelyzeti szabályok alapján egyedül engedélyezhette, majd ezt követően múlt héten hívtak csak össze egy lakossági fórumot az ügyben. A Szabad Európa értesülései szerint többen lakossági fórumig semmit nem tudtak a tervezett új üzemről.

A hírportál úgy tudja, a nagyközség vezetője egy testületi ülésen arról beszélt, hogy

„a tervek szerint Paks II.-höz, a Belgrád–Budapest vasútvonalhoz szállítják a követ állami megrendelés keretében, vasúti szállítással”.

A bányát működtető cég, az Andezit-Bau Kft. társtulajdonosa Fiák István, aki korábban céget adott el Kósa Lajos családjának, és közös érdekeltsége volt a Kósa Lajossal üzleti ügyekről tárgyaló, csengeri örökösnő néven elhíresült vállalkozóval.

A bányanyitás ellen nem csak a helyi lakosság, de a politikusok is tiltakoznak. Tetlák Örs, az LMP országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján a beruházás környezetpusztító hatására is felhívta a figyelmet. Egy tavaly évvégi kormányrendelet ugyanis lehetővé tette külszíni és energetikai bányák nyitását és bővítését ökológiai folyosókon és Natura 2000-es területeken.

A párt korábban a zöldombudsmanhoz fordult az ügyben, most pedig az alapvető jogok biztosát, Kozma Ákost keresték meg, hogy nyilvánítsa Alaptörvény-ellenesnek a rendeletet.

Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője és Ürmös István, a Párbeszéd önkormányzati képviselője részt vettek a helyi lakossági fórumon, valamint a bánya helyszínét is bejárták.  A Párbeszéd  országgyűlési képviselője, Tordai Bence korábban közérdekű adatigénylésben kérte ki a beruházás környezeti hatástanulmányát, majd csütörtökön ő is ellátogatott Recskre, ahol Ürmössel és Berki Sándorral bejárták a bánya helyszínét, valamint a polgármesteri hivatalnál is egyeztettek.

„Azt gondoljuk, hogy itt valami sunyulás van. Nagyon nem stimmel az, ahogy ez az engedélyezési folyamat lezajlott. Az látjuk, hogy a kormányhivatal és az azóta országgyűlési képviselővé avanzsált korábbi vezetője nem képesek nyilvánosságra hozni az engedélyeket. Valamit titkolniuk kell ezeknek a jóembereknek.”

-nyilatkozta Tordai a csütörtöki sajtótájékoztatón. Ürmös István szerint a múlt heti közmeghallgatáson a beruházó nem tudott senkit megnyutatni arról, hogy a bánya egyáltalán tartalmaz-e annyi erőforrást, hogy megérje belevágni az építkezésbe.

Berki Sándor országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a bánya fölött egy teljes utca helyezkedik el, az ott élő roma közösséget pedig semmilyen módon nem tájékoztatták az építkezésről és annak veszélyeiről.

„Értem, hogy kell az iparűzési adó, de nem lehet az, hogy ha valamilyen fejlődés történik, akkor abból a romák kimaradnak, viszont ha valamilyen kár abból származik, azt ők szenvedik meg.”

Nagy Sándor, Recsk polgármestere Tordai múlt heti Facebook-bejelentését követően közzétette a bánya környezeti engedélyét. Nagy hozzátette, polgármesterként egy személyben nem dönthet a bányanyitásról, azonban a hatóságok kiadták a szükséges engedélyeket, és szerinte a „település hosszú távú gazdasági fejlődése” indokolja a beruházás engedélyezését.

A Párbeszéd szerint azonban a beruházó figyelmen kívül hagyja a természeti értékeket megóvását és a lakók érdekeit, akik nem szeretnék, hogy ingatlanjaiktól 200 méterre rendszeres robbantásokkal, porral, zajjal járó munkálatokat végezzenek.