Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ukrajnai belügyminisztérium több magas rangú tagja is elhunyt a ma reggeli balesetben

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szerda reggel legalább 16 ember hunyt el, köztük Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter egy Kijev külvárosában történt helikopterbaleset következtében, írja a legújabb információkra támaszkodva a Guardian.

A baleseteben meghalt az ukrán Belügyminisztérium vezetése: a belügyminiszter, Denisz Monasztirszkij, a belügyminiszter-helyettes, Jevgenyij Jenin, valamint Jurij Lubkovics, a Belügyminisztérium államtitkára is. A híradások szerint a szerencsétlenségben két kisgyermek is életét vesztette.

Egyelőre nem szól hír arról, hogy a tavaly februárban Ukrajnát megtámadó Oroszországnak köze lenne a belügyminisztériumi dolgozók halálához.

A helikopter a jelek szerint ködös időben egy frontvonalban lévő területre tartott, amikor Kijev külvárosában, Brovariban egy óvoda épületére zuhant. A baleset reggel 8 és negyed kilenc közt történhetett.

Denisz Monasztirszkij összesen nyolc másik személlyel utazott a fedélzeten. A baleset után az óvoda közelében tűz ütött ki. Kisvártatva a gyerekeket és a személyzetet kimenekítették az épületből.

A kijevi regionális katonai közigazgatás vezetője, Olekszij Kuleba közlése szerint a tragédiában 29-en sérültek meg, köztük 15 gyermeket szállítottak kórházba. Kuleba ugyanakkor 18 halálos áldozatról beszélt.

Monasztirszkij, aki a rendőrségért és az ukrajnai biztonságért felelt, a háború kezdete óta a legmagasabb rangú ukrán tisztviselő, aki meghalt.

Oroszország hivatalos úton még nem kommentálta a történéseket.

Denisz Monasztirszkij belügyminiszter. (Fotó: Wikipédia)

Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök a ma reggeli balesetet „szörnyű tragédiának” nevezte a Telegram közösségi oldalon. Azt írta: „A tragédia áldozatainak pontos számát jelenleg állapítják meg.” Az elnök úgy tudja, az áldozatok közt három kisgyermek van. „A fájdalom kimondhatatlan. Utasítottam Ukrajna biztonsági szolgálatát, hogy Ukrajna nemzeti rendőrségével és más felhatalmazott szervekkel együttműködve derítsék fel a történtek összes körülményét”, zárja a bejegyzését.

Az Egyesült Királyság külügyminisztere, James Cleverly „az Egyesült Királyság igaz barátjának” nevezte az elhunyt belügyminisztert. „Készek vagyunk támogatni Ukrajnát minden lehetséges módon”, jelezte. Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete, Bridget A Brink azt mondta, hogy „megdöbbent és elszomorodott” a hír hallatán. Az Európai Unió ukrajnai nagykövete, Matti Maasikas szerint a baleset áldozatai „kiváló partnerek voltak”. Ursula von den Leyen, az Európai Bizottság elnöke kifejezte a részvétét az áldozatok családtagjai iránt, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pedig kijelentette, hogy Denisz Monasztirszkij belügyminiszter az „EU barátja volt”.

Olaf Scholz német kancellár a Twitteren a következőket írta: A Brovariban történt helikopterbaleset ismét megmutatja, hogy milyen hatalmas áldozatot fizet Ukrajna ebben a háborúban. Ezen a szomorú napon gondolatban az áldozatok és a sérültek családtagjaival vagyunk, ahogyan Zelenszkij elnökkel is, aki ma elvesztette belügyminiszterét„.

 (Guardian, Spiegel.de, Telex, Népszava)