Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

1400 ember kálváriája árulkodik arról, hogyan illant el az ész az államból

Ez a cikk több mint 1 éves.

Spórolnak a meleg vízzel és nem fűtenek a lakók azokban az önkormányzati bérlakásokban, amelyek továbbra kimaradtak a kormány rezsitámogatásából, írja az Atv.hu.

Bár a kormány ígéretet tett arra, hogy az ő ügyüket visszamenőlegesen is rendezi, erre a mai napig nem került sor: továbbra is akár nyolcszor magasabb összegű számlát állít ki nekik a Magyar Villamos Művek (MVM) a korábbi árakhoz viszonyítva.

Az állami és önkormányzati bérlakások lakóinak kálváriája immár hónapok óta tart.

Az esetükben az elsődleges problémát az okozta, hogy hiába fogyasztanak átlag alatt, november derekáig piaci árakon kellett energiát vásárolniuk, mert hivatalosan nem minősültek társasháznak: vagy amiatt, mert az önkormányzati vagyonkezelő cég az ingatlanok tulajdonosa, amely céges fogyasztó, vagy azért, mert bár az önkormányzat a közvetlen tulajdonos, az épület nem társasházként van bejegyezve, melyben a mérő a piaci áron pereg.

Miután november 21-én a kormány egy rendelettel megoldani látszott a bérlakásban élők problémáját, mégsem változott semmi. Ennek az oka pedig egy apró mulasztás.

Bár a kormány részéről Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos és Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa azt ígérték, a rendelet visszamenőleges hatállyal bír majd, s a 8., 9., 13. és 14. kerületi, valamint 532 honvédségi lakásban élő 1400 ember gondja megoldódik, ez nem történt meg.

Ugyanis a két paragrafusból álló rendeletnek csak az első része szól arról, hogy a kormányrendelet valóban augusztus 1-től hatályos. Eszerint bár lakossági fogyasztónak minősülnek azok az ingatlanok, melyekben önkormányzati, állami bérlakás vagy szállóférőhely található, függetlenül attól, hogy a távhő gázfogyasztó készüléke vagy a gázóra közös-e vagy sem, a számukra megítélt kedvezmény csak januártól érvényes, augusztustól decemberig nem.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere ugyan Németh Szilárdot és az MVM-et is kereste, megoldás azonban nem született. Az önkormányzat pusztán annyit tehet, hogy ötödik hónapja visszatartja a számlákat.

„Azért nem kaptak eddig számlát a bérlők, mert bíztunk a törvénymódosításában”, mondta el Baranyi Krisztina az ATV Híradójának.

A hatályos rendelet alapján azonban a polgármesternek sincs túl sok lehetősége.

„A kormány nem segít ígérete ellenére. Magasabb rezsit kell, magasabb árat kell kifizetni a szociális lakásban élőknek, úgyhogy elkezdjük kiszámolni, hogy mennyi ez a különbözet, megpróbáljuk megtalálni a jogi kereteit is, a jogszabályai kereteit abban, hogy mi egyáltalán tudjuk ebben a helyzetben segíteni”, nyilatkozta Baranyi Krisztina.

(ATV, HVG, Mérce)
Címlapkép: pixabay.com