Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palesztin zászlók tiltása: hova vezethet az izraeli kormány radikalizálódása?

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Az ellentétek egymást erősítik. Ha az izraeli politika egy szélsőségesebb irányba megy, akkor a palesztin oldalon is a szélsőségek fognak megerősödni”

– mondta a Mércének Győri Gábor, a Policy Solutions vezető elemzője. Szerinte az új izraeli kormány politikája nyomán tovább fog csökkeni az esélye a kiegyezésnek. Az erőviszonyok viszont rendkívül kiegyensúlyozatlanok – teszi hozzá. Arra számít, hogy a kormány lépései nem csorbítani fogják, hanem inkább megerősítik a palesztin identitást.

Az izraeli rendőrséget arra utasították, hogy távolítsanak el minden palesztin zászlót a közterekről, mert szerintük a nemzeti jelkép a terrorszervezetek támogatásának minősül – írja azAl Jazeera.

„Nem fordulhat elő, hogy a törvénysértők terrorista zászlókat lengessenek, terrorizmusra buzdítsanak, ezért elrendeltem a terrorizmust támogató zászlók eltávolítását a közterületekről és az Izrael elleni uszítás leállítását”

– közölte Itamar Ben-Gvir, az új szélsőjobboldali kormány nemzetbiztonsági minisztere arról a rendeletről, amivel lényegében betiltották a Palesztin Nemzeti Hatóság zászlaját.

Izraelben mostantól bármilyen rendfokozatú rendőr eltávolíthatja a nyilvános terekre kihelyezett palesztin zászlókat, amelyeket a „közbiztonság fenyegetéseként” bélyegeztek meg.

A döntés előzménye, hogy egy szombati kormányellenes tüntetésen Tel Avivban több tiltakozó palesztin zászlóval vonult fel – miközben Benjamin Netanjahu miniszterelnököt fasisztának nevezték. A kormányfő erre úgy reagált Twitter bejegyzésében, hogy „ez egy vad uszítás, amit az ellenzéki, meanstream média nem ítélt el” és követelte, hogy azonnal fejezzék be a náci összehasonlításokat. Ben-Gvir pedig arra kérte a rendőrséget, hogy bánjanak keménykezűen az ellenzéki tüntetőkkel.

Netanjahu kevesebb mint két hete, december végén alakította meg ultraortodox, szélsőjobboldali kormányát, de az izraeli politikában közel sem új szereplő – már háromszor alakított kormányt. 2021-ben egyszer menesztették is a miniszterelnöki tisztségből. Most úgy tölti be a pozíciót, hogy eljárás folyik ellene kenőpénz elfogadása, hivatali hatalommal való visszaélés és csalás vádjával.

Netanjahu hamar folytatni kezdte megosztó palesztin-ellenes politikáját, két hét alatt kormányával visszavonták a palesztin külügyminiszter utazási engedélyét, és döntést hoztak a Palesztin Hatóság 39 millió dolláros bevételének visszatartásáról. Hétfőn pedig a parlament fogadott el egy törvényjavaslatot arról, hogy a terrorcselekmények elkövetőit megfoszthatják izraeli állampolgárságuktól és kiutasíthatják az országból. Hogy fog-e kiutasítással járni a terrorizmus támogatásának minősített palesztin zászló nyilvános használata, egyelőre nem lehet tudni.

Az viszont biztos, hogy a nacionalista kormány új intézkedései megnehezítik a palesztin identitás kifejezését – mely a társadalom körülbelül 20%-át érinti – valamint a szólásszabadságot is korlátozza.

Győri Gábor úgy látja, a kormány a zászlótilalommal saját szavazótáborának kíván üzenni. Ez a jelképes politizálás arra utal, hogy bele fognak állni olyan témákba, amikbe eddig korábban az izraeli vezetés nem. A politikai elemző felhívja a figyelmet, hogy a palesztin-kérdés megoldása mindeközben már nem is igazán sürgető Izraelnek, hiszen az arab országok közül többen elengedték az ügyet, és nem várható egységes fellépés Izraellel szemben.

Az Al Jazeera hírcsatorna szerint a kormány azért bünteti a palesztinokat, mert azok a Nemzetközi Bíróság véleményét kérték az – egyébként nemzetközi jog szerint illegális – izraeli megszállásról.

Ben-Gvir rendelete reakció arra is, hogy miután múlt héten szabadon engedtek egy izraeli katona elrablása és meggyilkolása miatt 1983-ban letartóztatott palesztint, ő a falujába nemzeti színű zászlót lobogtatva tért vissza, ahol hősként ünnepelték.

A B’Tselem izraeli jogvédő szervezet arra számít, hogy a kormány fasiszta politikája növelni fogja az izraeli-palesztin ellentéteket. Netanjahu volt védelmi minisztere, Benny Gantz is úgy látja, hogy a triplázó miniszterelnök „polgárháborút szít az izraeli társadalomban”, a tüntetőket viszont arra bíztatta, hogy tartsanak ki a kormánnyal szemben és folytassák a nyomásgyakorlást.

JTA, Al Jazeera
Címlapkép: Wikimedia Commons