Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kilakoltatási moratórium kezdetéig több mint 6300 ingatlan került dobra

Ez a cikk több mint 1 éves.

A kényszerintézkedések megkezdésétől számított öt hónapon belül 6387 ingatlant árvereztek el, azaz a június 15-től november 15-ig, a kilakoltatási moratórium kezdetéig naponta több mint negyvenet – tudta meg az rtl.hu.

A honlap arról ír, hogy a több mint 6300 ingatlanra összesen csaknem 64 milliárd forint értékben érkezett érvényes árajánlat.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elektronikus árverési rendszeréből kinyert adatok szerint sok árverés nem volt érvényes: összesen 11 903 ingatlant bocsátottak licitre, de csak 6387 esetben érkezett érvényes vételárajánlat.

Ugyanakkor, mint az rtl.hu megjegyzi, az nem derült ki, hogy az érintett ingatlanok közül hányat használtak lakásként, „de a hirdetmények alapján arra lehet következtetni, hogy jelentős részük nem ipari épület vagy telek volt”.

A híroldal értesülései arról szólnak, hogy a legtöbb érintett ingatlant még a járvány idején vagy azelőtt akarták elárverezni, ám erre nem volt lehetőség az akkor hatályban lévő kilakoltatási és árverési moratórium miatt.

Az rtl.hu megjegyzi, hogy a törlesztés egyre nagyobb terhet jelenthet a lakáshitellel bírók számára.

Ugyanis a 20 százalék feletti infláció, a magas alapkamat, valamint a többszörösére dráguló energiaárak már valamelyest éreztetik hatásukat.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2022 második és a harmadik negyedévében kis mértékben ugyan (1,4 százalékról 1,8 százalékra), de emelkedett a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya. Továbbá január 1-jétől a törlesztési moratórium lejárt, így a moratóriummal eddig élőknek ismét el kell kezdeniük fizetni a törlesztőket, és az időközben bevezetett kamatemelkedések is megjelenhetnek pluszköltségként. Június végéig azonban továbbra is érvényben van a kamatstop, amelyet a kormány adatai szerint 350 ezer ember vesz igénybe, és amely a 2021. október 27-i referencia-kamatlábhoz igazítja a törlesztőket.

A 2022-es év az elmúlt 10 esztendő legbrutálisabb kilakoltatásaitól volt hangos. Az erről szóló összefoglalónk itt található. Ugyanakkor félő, hogy a moratórium áprilisi lejárta után ismét nagyon sokan fogják elveszíteni a lakhatásukat.

(rtl.hu, Mérce)