Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A stabil fideszes vezetésű Debrecen a rezsitámogatás nyertese, a főváros nem kap egy fillért sem

Ez a cikk több mint 1 éves.

A kormány még tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a 10 ezer fős lakossággal rendelkező településeknek egyéni mérlegelés után, és az érintettek által kidolgozott takarékossági terv beérkezésével rezsitámogatást nyújt.

A tegnap napvilágot látott lista a támogatandó településekről kissé egyenetlenre sikerült: a stabil ellenzéki Budapest önkormányzata, és az előző választáson miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter által vezetett Hódmezővásárhely egy fillér támogatásban nem részesült, míg a stabil kormánypárti vezetésű Debrecen több mint 3 milliárdhoz jutott, így valószínűleg idén télen már fellélegezhet.

A budapesti kerületeknek szánt támogatásra sem lett jogosult egy sor ellenzéki vezetésű városrész: a III., a IV., a X., a XI., a XV. és a XVIII. kerületek saját pénzen fűtik magukat idén a jelek szerint. Ebben az ügyben a Demokratikus Koalíció beperli az államot, mint azt sajtóközleményében tudatta az ellenzéki párt. A DK szerint „Orbán politikai bosszúból megtagadta a kerületek rezsitámogatását”.

A fővárosi kerületek közül a legtöbb támogatást a fideszes vezetésűek nyerték.

Hódmezőváárhely elmaradt rezsikompenzációs támogatásáról a város polgármestere, Márki-Zay Péter is megszólalt, aki azt írta Facebook-oldalán:

„Gratulálok Lázár János úrnak! Szülővárosa és lakóhelye az egyetlen város Csongrád-Csanád vármegyében, amelyiknek valamilyen rejtélyes oknál (hmmm) fogva a kormány nem ad rezsitámogatást.”

A volt miniszterelnök-jelölt azt is hozzátette:

„Ha már építeni nem tud, legalább ne romboljon. Ha segíteni nem tud, ne ártson.
Ha európai jogállamban élnénk, a vásárhelyi emberek ugyanannyit érnének a kormánynak és a képviselőnknek, mint mindenki más. Minthogy nem abban élünk, kíváncsian várom, lesz-e bátorságuk megmagyarázni ezt a döntést. (…)”


A kormány kommünikéje szerint egyébként

„a települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő. A támogatási összegek odaítélésénél az önkormányzatok egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességét is figyelembe vették”

így viszont végképp nehezen érthető, hogy hogyan maradhatott ki a támogatásból  Budapest lakosságának közel fele.

Gulyás Gergely korábban úgy nyilatkozott, nem lát az esélyt ársapka bevezetésére az önkormányzatok rezsiköltségei kapcsán, mert szerinte akkor „azt is meg kéne mondani”, hogy ki fizeti ki a különbözetet. A miniszter szerint az önkormányzatok helyzete eltérő, de aki tud, attól a „jelenlegi helyzetben elvárható”, hogy  járuljon hozzá a közös teherviseléshez.

Az egyházi kórházak rezsikompenzációról a miniszter azt mondta, ezekből a kompenzációkból részesülnie kell a közszolgálatot ellátó egyházi intézményeknek, ahogy az az állami intézményeknek is jár.

(Népszava; HVG)
Címlapkép: MTI/Illyés Tibor