Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A világgazdaság harmada recesszióba süllyedhet idén az IMF szerint

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Nemzetközi Valutaalap igazgatója, Kristalina Georgieva az amerikai CBS televízió műsorában arról beszélt, hogy a világgazdaság egyharmada recesszióba kerül az idén – számolt be róla a Guardian.

Georgieva szerint a 2023-as év még nehezebb lesz, mint a tavalyi, „mert egyszerre lassul a három nagy gazdaság, az USA, az EU és Kína.

40 év után először fordulhat például elő, hogy Kína gazdasági növekedése a globális átlag szintjén vagy az alatt lehet. Kína visszaesése a globális gazdasági növekedésre is hatással lesz – fogalmazott.

Az IMF-vezető hozzátette, hogy még azokban az országokban is, ahol nem fordul a gazdaság recesszióba, emberek százmilliói fogják ezt úgy megélni, mintha gazdasági visszaesés lenne. Ezzel minden bizonnyal arra gondolt, hogy a recesszió esetleges elkerüléséhez vagy enyhítéséhez megszorításokat alkalmaznak a kormányzatok, így a társadalomra terhelve a válság költségeit.

Az IMF már októberben csökkentette a gazdasági növekedési várakozásait 2023-ra vonatkozóan, amit az ukrajnai háborúval, az inflációval, a Covid miatti leállásokkal és a központi bankok kamatemelő politikáival magyaráztak. A válságnak az élet egyre több területére kiható hatásairól és okairól több cikkben is beszámoltunk korábban.

Címlapkép: IMF/Flickr