Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás novemberre ígérte, de van, ahol tavaszig kell várni a hatósági áras tűzifára

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az országban mindenhol megfeszített tempóban dolgoznak a favágók az erdőkben, de így is sokan nem jutottak még hozzá a téli hatósági áras tüzelőhöz – derül ki az ATV Híradó riportjából. A csatorna által megszólaltatott szakértő szerint a hiány hátterében állhat az is, hogy olyanok is rendeltek fát, akik nem is azzal fűtenek.

Bár az értékesítés folyamatos, ennek ellenére adódhatnak fennakadások a hatósági áras tűzifa ellátásban, aki nem jelentkezik időben, az a várólista végére kerülhet és akár 2-3 hónapot is várhat a tüzelőre. Gabnai Ernő erdészeti tanácsadó szerint hosszú a lista – az, hogy a megrendelő egy héten belül hozzájusson tűzifához „szinte tarthatatlan”. Hozzátette, olyanok is igényelnek fát, akik nem tudják hasznosítani, de mégis az ijedelem rávett mindenkit.

„Ugyanaz, mint az üzemanyag, ott is, amíg volt az a bizonyos garantált ár, hosszú sorok kígyóztak a benzinkutaknál, amint eltörölték, mindjárt lett üzemanyag és megszűnt a sorbanállás”

– mondta el Gabnai az ATV-nek. A riportból kiderül az is, Magyarországon van olyan régió ahol csaknem fél évet kell várni a hatósági áras tűzifára. Egy nyilatkozó felhasználó arról számolt be, hogy októberben márciusra ígérték a 10 köbméter hatósági áras fát.

Sokan nem is használják ki a lehetőséget, mivel bizonytalan, hogy mikorra kapnák meg és a szállításról is a fogyasztónak kell gondoskosnia – amit kihasználva több fuvarozó irreális mértékben emelte meg az árait.

Mérce már idejekorán megírta, hogy az a fa, amelyet most termelnek ki az erdőkben, tüzelésre alkalmatlan. Legyen szó akármilyen fafajtáról, annak a kitermelés után legalább 10 hónapot kellene száradnia ahhoz, hogy elnyerje a megfelelő fűtőértékét.

A Habitat for Humanity szervezet október közepén tartott kerekasztal-beszélgetésén, melyen a lapunk is részt vett, Rostás Aranka, aki a Csongrád megyei Bakson közösségi programszervezőként dolgozik, elmondta, hogy még a rossz minőségű hatósági áras fához sem fér hozzá mindenki. Aki képtelen megfizetni a kedvező árat, annak marad a fatelep, amelyen az utóbbi esztendőben megkétszereződött a fa ára.

Gulyás Gergely szeptemberben még azt ígérte, hogy november végéig mindenki meg fogja kapni a neki járó tűzifát.

Két hete derült ki, hogy a kormány által biztosított szociális tűzifát csak december 12-én kezdték el kiszállítani arra a 2 374 településre, amelyek jogosult a tűzifaprogramban való részévételre. Ennek a programnak, amelynek a költségvetése 5 milliárd forintot tesz ki, elvileg a leginkább rászorulókat kellene segítenie.