Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendeleti költségvetésről vitázhat januárban az Országgyűlés: akkor, amikor az ország már aszerint fog működni

Ez a cikk több mint 1 éves.

A már rendeletileg, a parlament kikerülésével elfogadott 2023-as költségvetésről vitázhat az Országgyűlés januárban – írja a Portfolio annak kapcsán, hogy szerda este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-vel azt közölte: január közepéig beterjesztik az Országgyűlésnek a 2023-as költségvetés módosítását.

Bár a lap álláspontja szerint a bejelentés „akár rendkívülinek is nevezhető”, s mindenképpen „újdonság” a kormány eddigi kommunikációjához képest, a különös megfogalmazás önmagában árulkodó:

már nem a rendeleti kormányzás a rendkívüli, hanem az, ha a parlamentet – melyben a kormánykoalíciónak kétharmados többsége van – mégsem kerülik meg teljesen.

Igaz ugyanakkor, hogy ez a gesztus sem tűnik többnek, mint a volt parlamentarizmus utólagos megcsúfolásának, hiszen mire a képviselők elé kerül a jövő évi költségvetés módosított változata, már aszerint fog működni az ország: ugyanis a 2023-as költségvetés rendelete még idén megjelenik a Magyar Közlönyben és életbe lép január 1-je előtt.

Tehát meglehetősen kétséges, hogy az Országgyűlésnek lesz-e bármilyen lehetősége érdemben beleszólni a büdzsébe.

Érdemes azt is felidézni, hogy a költségvetés tervezetéről két napja közzétette a véleményét a Költségvetési Tanács. Ebből pedig az derült ki, hogy a kormány 3,5 helyett 3,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal számol 2023-ra, a GDP növekedését 1,5 százalékra teszi, és hogy 670 milliárd helyett 2610 milliárdos Rezsivédelmi Alap kerül a büdzsébe.

Ahogyan arra több lap is felhívta a figyelmet, a Tanács véleményét nem látta el aláírásával Matolcsy György jegybankelnöknek, aki korábban erős kritikákat fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájáról.

Az eredetileg még a nyáron megszavazott költségvetés módosítására azután kerül sor, hogy a büdzsé alapjául vett főbb gazdasági előrejelzések romlottak. A kormány még a nyáron úgy számolt, hogy 2023-ban az infláció nem haladja meg az 5,2 százalékot, GDP-arányos hiánycél 3,5 százalékos lesz, a gazdasági növekedés pedig 4,1 százalékot tesz ki.

A Költségvetési Tanács 2023-as rendeleti költségvetésről alkotott véleményéből kitetszik, hogy jövőre a kormány a gyógyszergyártói különadóval és a megemelt bankadóval próbálja egyensúlyban tartani a költségvetést. Ezekről az intézkedésekről december 23-án éjszaka szerezhettünk tudomást, amikor a kormány két közlönyben jelentetett meg mindegy 440 oldalnyi új jogszabályt.

(Portfolio, Telex, Világgazdaság)

 

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd