Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Politikai nézetei miatt letartóztattak egy baloldali, ortodox zsidó újságírót Izraelben

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az izraeli rendőrség letartóztatta, majd később szabadlábra helyezte Israel Frey újságírót néhány hónappal ezelőtt írt tweetjei miatt.

A férfi „hősnek” nevezett egy palesztint, aki támadást készült végrehajtani Tel Avivben. A palesztin személyt a járőrök Jaffa óratornya közelében kapták el, egy robbanószerkezettel és egy fegyverrel.

Israel Frey azt is írta a Twitteren, hogy „biztonsági erőket megtámadni nem terrorizmus” –

„Nézzétek, micsoda hős. Megtette az utat Nablustól Tel-Avivig, és bár a körülötte lévő összes izraeli valamilyen módon részt vesz saját népének elnyomásában, leverésében és meggyilkolásában, továbbra is törvényes célpontokat keresett, és elkerülte az ártatlan emberek megkárosítását. Megreformált államban kitüntetést kapott volna.”

A vád szerint ezekkel a mondataival terrorizmusra és erőszakra buzdított.

A rendőrség szerint az államügyészség már novemberben jóváhagyta a vizsgálat megindítását Frey ellen, de miután nem volt hajlandó megjelenni a nyomozáson, a bíróság elfogatóparancsot adott ki ellene.

A Meretz baloldali párt korábbi képviselője és Frey ügyvédje, Gaby Lasky szerint ügyfelének letartóztatása politikai letartóztatás, amelynek célja „az új kormánnyal szemben álló személyek terrorizálása és megfélemlítése […]. Ma Frey, holnap pedig mindannyian.” Frey-t egy 2016-os terrorizmus elleni törvény alapján tartóztatták le, amelyet a megszavazásakor az arab pártok „drákóinak és elfogadhatatlannak” neveztek.

Frey így reagált a letartóztatására szabadjára engedése után:

„Az új kormány már itt van, és fasiszta, gyengévé és félelmetessé akar tenni minket. Csak egy módja van annak, hogy feltartsd a fejed, ha egy fasiszta rezsimmel nézel szembe; nincs középút, nincs államférfiasság. [Az egyetlen válasz] egy táboron belül [harcolni] a teljes egyenlőségért és szabadságért minden ember számára, a folyótól a tengerig.”

Címlapkép: Wikimedia Commons