Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Üzenetekkel tüzdelték tele és kordonszalaggal zárták le a Tankerület hivatalát Pécsen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Flashmob-ot szerveztek csütörtök estére pécsi civilek, ami során a két napja elbocsátott pécsi művészetis oktató mellett álltak ki és követelték visszahelyezését – számolt be a Szabad Pécs. A lap élő közvetítésben jelentkezett be az eseményről, ami során résztvevők, diákok, tanárok, volt tanárok, szülők és civilek felragasztott üzenetekkel jelezték a Tankerület felé az elégedetlenségüket.

A Szabad Pécs beszámolója szerint a szemerkélő, majd szakadó esőben nagyjából nyolcvan ember gyűlt össze a pécsi Színház téren, a Pécsi Tankerület előtt. Itt a személyes üzenetek, rövid intelmek mellett a  pedagógusok követeléseinek 9 pontját is kifüggesztették, felolvasták. Az esemény végén pedig az SZFE tüntetések jelképé vált piros-fehér kordonszalaggal szimbolikusan „lezárták” az épületet, mondván az felújításra, modernizálásra szorul.

Amint arról mi is beszámoltunk, Tölgyfa Gergelyt két napja küldték el a Pécsi Művészeti Gimnáziumból, ő az iskolában drámajátékot és színészi mesterséget tanított, idén szeptember óta munkaszerződéssel, az előző évben megbízási szerződéssel.

Az ő felmentésével 14 főre nőtt a tanártüntetésekben polgári engedetlenségi megmozdulásban való részvétel miatt elbocsátott oktatók száma.

Lapunk információi szerint a  pedagógus volt az eddigi pécsi akciók egyik szervezője, a pécsi tüntetésen ő konferált, és részt vett iskolájában a polgári engedetlenségekben is.

„Mivel próbaidős volt, erre hivatkozva indoklás nélkül szüntették meg közalkalmazotti jogviszonyát, tehát őt nem rendkívüli felmentéssel küldték el azonnali hatállyal, hanem a próbaidőre hivatkozva, amikor is mindkét fél indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti a közalkalmazotti jogviszonyt. De a próbaidő alatt is be kell tartani az az egyenlő bánásmód követelményét. Kérdés még, hogy az intézményvezető is meg akart-e válni tőle. A mostani pedagógushiányban ez nem valószínű”

– közölte a Mércével Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

December elején 65 iskolából 634 tanár csatlakozott ahhoz a polgári engedetlenségi akcióhoz, amivel a Tanárok a Tanárokért Mozgalom tiltakozott a tanárok elbocsátása ellen.

A csoport az öt kölcseys tanári elbocsátása után alakult, mégpedig azzal a céllal, hogy ha újabb pedagógusokat bocsát el a kormányzat, akkor azonnal polgári engedetlenségbe fogjanak. December elején aztán további három budapesti gimnázium nyolc tanárának mondott fel a Klebelsberg Központ, így újabb lökést kapott a pedagógusok és az oktatás helyzete elleni országos tiltakozási hullám.

Akkor Szolnokon, Budaörsön, Gödöllőn és Budapesten is számos intézményben is akciókkal demonstráltak a pedagógusok, valamint számos szülő és diák tett közzé szolidaritási nyilatkozatot.

A Szabad Pécs élő közvetítése az eseményről itt megtekinthető: