Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az USA és az EU is felháborodott az isztambuli polgármester elítélésén

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ekrem İmamoğlu, a vezető ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) tagja nyerte a 2019 márciusában tartott polgármester-választást, majd három hónappal később a megismételt választásokat, véget vetve az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és elődei 25 éves uralmának a városban.

Az első választást, amelyet İmamoğlu kevesebb mint 1 százalékkal nyert meg, az AKP kérésére „szabálytalanságok” miatt érvénytelenítették. Az újraválasztást közel 10 százalékkal nyerte meg.

2020-ban İmamoğlu azt mondta: „Azok, akik törölték a választásokat, bolondok”, válaszul a belügyminiszter nyilatkozatára, aki szintén „bolondnak” nevezte őt. E megjegyzések miatt 2021-ben „köztisztviselők megsértése” miatt eljárást indítottak ellene.

İmamoğlut csütörtökön ítélték el az ország vezető választási tisztviselőinek megsértése miatt. Ha az ítéletet helybenhagyják, elveszíti polgármesteri székét, és nem indulhat a jövő évi választásokon, miközben ő az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikus, akit lehetséges közös ellenzéki jelöltként emlegetnek.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának pénteki közleménye szerint İmamoğlu

„elítélése nincs összhangban az emberi jogok, az alapvető szabadságjogok és a jogállamiság tiszteletben tartásával. Továbbra is komolyan aggaszt bennünket a civil társadalom, a média, a politikai és üzleti vezetők folyamatos bírósági zaklatása Törökországban, többek között az elhúzódó előzetes letartóztatások, a terrorizmus támogatásának túlságosan általános vádaskodásai és a büntetőjogi sértegetési ügyek révén.”

Az Európai Unió törökországi delegátusa szintén közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, szerintük

„Ez az ítélet aránytalan, és rámutat az igazságszolgáltatás függetlenségének rendszerszintű megvonására, valamint a bírákra és ügyészekre gyakorolt indokolatlan politikai nyomásra Törökországban. (…) Törökországnak most azonnal vissza kell fordítania az emberi jogok és a jogállamiság terén tapasztalható folyamatos visszafejlődést.”

Az elnök megsértése régóta büntetőjogi kategória Törökországban, azonban mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az ezzel kapcsolatos eljárások száma rohamosan megnövekedett Erdogan hatalomba lépése óta.

A jelenlegi államfő 2014 és 2020 között 38581 peres eljárást indított az elnök személyének megsértése vádjával. Az adatokat Gülizar Biçer-Karaca, az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) képviselője hozta nyilvánosságra.

Biçer-Karaca az adatokhoz hozzátette, hogy az Erdoğant megelőző öt elnök összesen indított 1816 ilyen típusú pert.

(Bianet.org)