Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Átírta az építési szabályokat a tatai városvezetés azon a telken, amelyet népszavazással védtek a helyiek

Ez a cikk több mint 1 éves.

Azt a tóparti telket is érinti a helyi építési szabályzat legfrissebb módosítása Tatán,  amelyről júliusban népszavazást tartottak a városban – hívja a fel a figyelmet két hely civil szervezet, a Miénk a Grund Városvédő Egyesület és a Stop Avalon! csoport is. 

Ahogyan az a civilek tájékoztatásban olvasható, az új rendeletet a képviselő-testület 2022. november 30-án fogadta el, és az többek között az 1841-es helyrajzi számú, egykori Esterházy-lóistálló területét is érinti. Ez a terület arról vált országosan nevezetessé, hogy eredetileg erre az ingatlanra tervezett szállodát építeni az Avalon-csoport, amely aztán jelentős méretű tiltakozást robbantott ki a helyiek körében. 

A november 30-án kihirdetett, januártól hatályos rendelet tartalmazza, hogy a „A K/Re-FT-1” 1841-es helyrajzi számra vonatkozó szabályok a következőképpen változnak:

míg a korábbi szabályzat szerint a „az övezetben építményt elhelyezni idegenforgalmi, lovas- és egyéb sport, kulturális és más rendezvény céljára” lehetett,

az új szabályok mellett „az övezetben idegenforgalmi, lovas- és egyéb sport, kulturális rendeltetés helyezhető el”.


Miután a helyi civilek számára sem teljesen világos, hogy mit jelenthet az a jogi értelemben legalábbis képlékenynek hangzó kifejezés, hogy az övezetben „rendeltetés helyezhető el”, ezért a Miénk a Grund Városvédő Egyesület levélben kereste meg Viczenáné Czégény Ágnest, a tatai 1-es körzet képviselőjét, hogy megtudják, mi az oka és a tartalma a módosításnak.  Mindenesetre pesszimizmusuknak adott hangot mindkét civil csoport a tekintetben, hogy szerintük a városvezetés „közel 8000 ember akarata ellenére” írta át a szabályokat.

Mi is küldtünk kérdéseket a városvezetésnek, amelyek között az is szerepel, hogy a módosítás miképpen viszonyul ahhoz, hogy korábban ugyanezt a telket népszavazással védték a helyiek. Ha kapunk tőlük választ, cikkünket frissíteni fogjuk.

Technikai értelemben a városvédők azért kezdeményeztek korábban helyi népszavazást, hogy a város önkormányzata ne módosíthassa úgy a helyi építési szabályzatot, hogy az érintett ingatlanra szálloda épülhessen. A referendumhoz beadott kérdések közül hármat még 2020-ban engedélyezett a bíróság, végül azonban a fellebbezések és a koronavírus-járványt kísérő rendkívüli jogrend bevezetése miatt csak 2022 júliusában került sor ténylegesen a népszavazásra 

A referendum bár jogi értelemben érvénytelen lett, mivel a település lakóinak kevesebb mint 50 százaléka adta le a voksát, a megjelent  8361 szavazó 94 százaléka, 7787 lakos ellenezte a szálloda megépülését. A népszavazásra mozgósító civilek politikai értelemben sikernek ítélték a kampányt és a voksukat leadók számát.

A városvezetés a településrendezési terv előkészítése idején tavaly azt hangsúlyozta, nem változtatják a tóparti telek besorolását, a népszavazást követően pedig Michl József polgármester úgy nyilatkozott: A július 31-i szavazás eredménye visszaigazolta az önkormányzat 2022. februári döntését, amikor a Helyi Építési Szabályzat partnerségi egyeztetésének lezárásakor változtatás nélkül érvényben hagyta az érintett telekre vonatkozó szabályozást, és egyben további felhatalmazást is adott arra, hogy a Helyi Építési Szabályzat végleges elfogadásakor is így tegyen a képviselő-testület.

Címlapkép: Fotó: Juhász-B. Kincső / Mérce