Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fejbe lőttek egy 16 éves cigány fiút Görögországban, miután állítólag nem fizetett a benzinkúton

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hétfőn kora hajnalban fejbe lőttek egy 16 éves roma származású fiút Szalonikiben, miután állítólag fizetés nélkül távozott tankolás után egy görög benzinkútról. A Guardian cikke szerint a fiúra egy benzinkúti dolgozó hívott rendőrt a mintegy 8300 forintos kifizetetlen számla miatt.

A görög rendőrség szerint a fiatalt üldözőbe vevő motoros rendőrök azért adtak le lövéseket, mert a kisteherautó vezetője „többször is veszélyes manővereket hajtott végre” az úton, és meg akarták akadályozni, hogy elüsse őket.

A 34 éves rendőrt, aki a gyanú szerint az üldözés során meglőtte, őrizetbe vették és felfüggesztették. A fiút kritikus állapotban kórházba szállították.

Az esetet követően tüntetések törtek ki Szalonikiben. Mintegy száz roma tüntető a kórház előtt gyűlt össze, a baloldali szervezetek által meghirdetett tüntetésen pedig 1500-an vettek részt. Szaloniki mellett Athénban is tiltakoztak a rendőri brutalitás ellen. A rendőrség mindenhol oszlatással válaszolt a tiltakozásokra.


A tragikus eset éppen a 2008-ban, 15 évesen Athénban a rendőrség által megölt Alekszandrosz Grigoropulosz emlékére évente megrendezett tüntetések előestéjén történt, és újra központi kérdéssé tette a rendőri brutalitás és az intézményesített rasszizmus problémáját. Az esetet követően a baloldali Sziriza szóvivője a kormányt tette felelőssé az egyre gyakoribb rendőri erőszakért, és úgy fogalmazott:

„A társadalom nem tolerálhatja tovább a félelemnek ezt a rendőrségi brutalitás által teremtett légkörét, amely jelentéktelen okokból súlyos veszélybe sodorta egy 16 éves gyerek életét.”

A görög fővárosban a tüntetők többek között azzal a transzparenssel vonultak, hogy „lelőtték őket, mert romák voltak”.

Ezzel arra hívták fel a figyelmet, hogy az utóbbi években számos olyan eset történt, amikor feltehetően rasszista indíttatásból romákat öltek meg vagy sebesítettek meg súlyosan rendőrök.