Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Diplomáciai krízis robbant ki Olaszország és Franciaország között egy mentőhajó miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

‎Az Ocean Viking nevű, 230 menekültet szállító mentőhajó pénteken kötött ki a franciaországi Toulon kikötőjében, melynek következtében Franciaország és Olaszország között óriási vita alakult ki arról, hogy melyik ország fogadja be őket.

A francia NGO által működtetett Ocean Viking a líbiai partok közelében vette fel a menekülteket, majd hetekig keresett befogadásukra alkalmas kikötőt. Franciaország korábban még soha nem engedte meg, hogy a Földközi-tengerről menekülteket szállító mentőhajó kössön ki a partjainál, de ezúttal megtette, mert Olaszország megtagadta a hozzáférést.

Az Ocean Viking hajó eredetileg ugyanis Olaszország partjaihoz igyekezett volna eljutni, hogy minél hamarabb szárazföldre érhessenek a vízből kimentett emberek. Olaszország ezt elutasította, mondván, hogy más országoknak kell nagyobb részt vállalniuk a migrációs válság okozta emberáradat befogadásából.

A fedélzeten tartózkodó 234 ember – közülük 57 gyermek és több tucat beteg -, akiket a hajójuk elsüllyedése után mentettek ki, súlyos kockázatnak vannak kitéve, miután több mint 15 napot töltöttek a tengeren.

„A hajón nagyok az érzelmek” – mondta az AFP-nek Laurence Bondard, az Operation Vikinget üzemeltető SOS Mediterranee civil szervezet munkatársa. „Mindenki nagyon-nagyon fáradt, de megkönnyebbült, hogy szárazföldre léphet; ez egy megpróbáltatás vége” – tette hozzá. A menekülteket partraszállás után egy várózónába vitték, amelyet addig nem hagyhatnak el, amíg az eljárás be nem fejeződik, azaz körübelül három hétig.

Gerald Darmanin francia belügyminiszter csütörtökön úgy nyilatkozott, a menekültek az uniós szabályok értelmében Olaszország felelősségére tartoznak, a francia lépés „kivételes” intézkedés. Szerinte érthetetlen, hogy Olaszország nem hajlandó befogadni őket, ami súlyos következményekkel fog járni Olaszország és Franciaország, valamint az Európai Unió egészének kétoldalú kapcsolataira nézve. Hozzátette, Franciaország „humanitárius kötelességének” megfelelően cselekedett, míg Olaszországból „hiányzott az emberség”.

Pénteken Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elítélte a francia kormány „agresszív reakcióját”, újságíróknak pedig azt mondta, Franciaország kritikája „érthetetlen és indokolatlan”.

Júniusban mintegy tucatnyi uniós ország – köztük Franciaország – megállapodott abban, hogy befogadja az Olaszországba és más fő belépési pontokra érkező menekülteket. Azonban Olaszország az Ocean Vikinggel kapcsolatban képviselt álláspontjának megtorlásaként Franciaország visszavonta korábbi ígéretét, melyet a jelenleg Olaszországban tartózkodó 3500 menekült befogadására tett, amely egy európai tehermegosztási megállapodás része, és sürgette Németországot és más uniós országokat is, hogy tegyék ugyanezt.
(Euractiv)
Címlapkép: Wikimedia Commons