Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Itt a talán utolsó földtámogatási jelentés: ismét a felső tizednél landolt a kedvezmények zöme

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az elmúlt tíz év földtámogatási mérlegének, és a legújabb, 2021-es adatoknak az elemzését is közzétette a K-Monitor. Ebből az alkalomból egy új honlapot is indítottak, amely kereshetővé teszi az elmúlt évek támogatási adatait.

A civil szervezet szerint az elmúlt tíz évhez hasonlóan a közvetlen támogatások több mint 70%-a továbbra is a kedvezményezettek felső 10%-ának jut. Ezidő alatt mintegy 7 ezer milliárd forintot osztottak ki támogatásként az agráriumban.

A birtokszerkezetet a 2015-2016-os „Földet a gazdáknak” földprivatizációs program sem változtatta meg jelentősen, nem hozta helyzetbe a helyi kisgazdákat, a K-Monitor szerint sokszor strómanok szerezték meg a földeket gyanús körülmények között, és lényegében azonnal használatába adták a környéken aktív nagyüzemeknek.

A földtámogatások is kirajzolják a magyar nagyvállalkozói struktúrát: a cégcsoportok közül az agráriumban is Csányi Sándorhoz és Mészáros Lőrinchez köthetőek a legnagyobb összegű támogatások. A gazdasági holdudvarban bekövetkező változások is lekövethetőek az agrártámogatásokban, az évekig kiemelt támogatásban részesülő, Simicskához tartozó Mezort-csoport érdekeltségei pár év alatt Mészáros Lőrinc agrárcsoportjába kerültek a G-nap után.

A földtulajdoni koncentráció következménye, hogy alapvetően változott meg az élelmiszeripar szerkezete is az elmúlt évtizedben: az élelmiszerellátás egyre inkább központosult, a termények nagy része csak a kereskedelmi láncokon keresztül jut el a fogyasztókhoz. A K-Monitor szerint lényegében csak azok a szereplők tudnak labdába rúgni, akik az élelmiszertermelés különböző szintjein jelen tudnak lenni. A kistermelőknek tehát sokkal nehezebb dolguk van, ha meg szeretnének jelenni a boltok polcain.

A szervezet összesítése szerint 2021-ben megtört a felfelé ívelő trend, és a 2020-asnál 10%-kal kevesebbet, 818 milliárd forintot juttattak a gazdáknak.

A teljes agrártámogatás három részből áll:

  • 437 milliárdot adtak ki az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból;
  • 258 milliárdot az európai vidékfejlesztési támogatásokból;
  • és 124 milliárdot magyar állami forrásokból.

Tavaly nagyjából 150 ezer gazda részesült területalapú támogatásokban, és 19 ezren vettek igénybe kistermelői támogatást.

A szervezet szerint a korábbi évekhez hasonlóan 2021-ben is egyértelműen a nagyobb gazdaságok a közvetlen támogatások fő kedvezményezettjei.

Csányi Sándor agrárérdekeltségei 6,28 milliárd, a Mészáros Lőrinchez köthető cégek 4,7 milliárd, Leisztinger Tamás érdekeltségei pedig 2,18 milliárd forint agrártámogatást kaptak a tavalyi évben az összesítés szerint.

A támogatási rendszer egyenlőtlenségeinek az érzékeltetésére a K-Monitor a 2021-ben támogatást kapó gazdálkodókat az elnyert teljes összeg szerint csökkenő sorba rendezte, majd tíz egyenlő részre osztotta. Az oszlopok mindegyike közel 20 ezer gazdálkodó között kiosztott összeget jelenít meg.

A szervezet felhívta rá a figyelmet, hogy könnyen lehet, hogy a 2022-es év lesz az utolsó, amikor még be tudják mutatni a földtámogatásokról szóló éves jelentésüket, ugyanis november 2-án a Parlament elé került egy olyan törvényjavaslat, amely alapvetően alakítaná át a támogatásokkal kapcsolatos adatközlés rendjét. A törvényjavaslat – amely elfogadása esetén 2023. január 1-től lépne hatályba – a K-Monitor szerint „támogatási titoknak” minősítene minden olyan egyedi azonosítót, amellyel beazonosíthatóak lennének a kedvezményezettek.

A K-Monitor teljes jelentése, további ábrákkal és részletekkel itt olvasható.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor