Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Mi is el akarjuk mondani, hogy mire vágyunk egy párkapcsolatban”

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nőiség, párkapcsolat, szexualitás – többek közt ezekkel a témákkal foglalkozik az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) új kötete, a meNŐ. A könnyen érthető kommunikáció módszerével készült kiadvány értelmi fogyatékossággal élő nőknek szól, és célja, hogy ezeket a sokszor elhanyagolt és tabusított témákat érthetően és igényes formában mutassa be az olvasóknak. Ebben a cikkben a projekt eredményeit és Sallai Ilona érintett személy, önérvényesítő tapasztalatait mutatjuk be a programról.

Becslések szerint a fogyatékossággal élő lányok és fiatal nők 40-70 %-át éri szexuális erőszak, mielőtt betöltik a 18. évüket.

Mégis azt tapasztalom, hogy a környezetük keveset beszél erről a társaimnak. Nem segítenek nekik, hogy felismerjék a veszélyes helyzeteket. Így sokan nem is tudják, hogy erőszak érte őket, és hogy ez nincs rendben. Csak azt tudják, hogy valami rossz történt velük. Azt már nem tudják, hogy joguk van segítséget kérni. Azt sem tudják, hová forduljanak segítségért.

A felkészítés és megfelelő támogatás helyett az értelmi fogyatékossággal élő embereket gyakran egész életükben gyermekként kezelik. A környezetünk gyakran tiltja a párkapcsolatot és a szexualitást. A társaim jelentős része gondnokság alatt áll, így sokan nem is dönthetnek arról, hogy szeretnének-e házasodni vagy gyermeket vállalni.

Kép: Demény Sára munkája a meNŐ kiadványból.

A meNŐ projekt célja éppen ezért az, hogy őszintén beszéljünk ezekről a témákról. Szeretnénk erősíteni az értelmi fogyatékossággal élő nők önálló életvitelét és önérvényesítését

Az önérvényesítés azt jelenti, hogy mi, értelmi fogyatékossággal élő emberek ki tudunk állni magunkért és a társainkért. Megtanuljuk a jogainkat, és átadjuk egymásnak ezt a tudást.

Ez azért fontos, mert szeretnénk mi is a társadalom aktív tagjai lenni. Tudatosabbá tenni a többi embert. Elmondani, hogy attól, mert mi hátrányból indulunk, még ugyanolyan emberek vagyunk, mint bárki más.

A meNŐ programot az ÉFOÉSZ közép-magyarországi tagszervezete valósítja meg, a Schlachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet pályázati forrásából. Kiscsoportos workshopokat tartunk értelmi fogyatékossággal élő nőknek. A workshopokon beszélgetünk párkapcsolatokról, szexualitásról, abúzusról és az önérvényesítés különböző formáiról.

Az én szerepem az, hogy tapasztalati szakértőként segítsem a beszélgetéseket vezető kollégákat. Például abban, hogy könnyen érthetően tudjanak beszélni a társaimmal a csoportban. Érintettként én is hasonló tapasztalatokkal rendelkezem, mint a csoport résztvevői, így jól tudunk beszélgetni a nehézségeinkről és a minket ért hátrányos megkülönböztetésről. Több résztvevő is elmondta, hogy korábban nem nagyon tudtak senkivel beszélgetni a szexualitásról, pedig érdekelte őket.

Nekünk is fontos az, hogy új ismereteket szerezzünk. Mi, értelmi fogyatékossággal élő nők is vágyunk arra, hogy megismerjük magunkat. Mi is el akarjuk mondani, hogy mire vágyunk például egy párkapcsolatban.

Nekem eleinte furcsa volt ilyen témákról beszélgetni, de egy kis idő után már természetessé vált. Nekem fontos az, hogy a társaimat partnerként kezelve, megadjuk azokat az ismereteket, amelyekre szükségük van. Fontos az is, hogy megbízzanak bennem. Ez nekem is jó tanulási lehetőség. Próbálom úgy átadni a tapasztalataimat a társaimnak, hogy az érthető legyen számukra, és tanulhassanak belőle.

A társaim szívesen részt vesznek a beszélgetéseken, és szívesen osztanak meg egymással tapasztalatokat, véleményeket. Nekünk érdekvédelmi szervezetként is nagyon értékesek azok a vélemények, amelyek elhangzanak a csoportokon. Sajnos még mindig kevés szó esik az értelmi fogyatékossággal élő emberek igényeiről a párkapcsolatok és szexualitás terén. Ezért ezekből a beszélgetésekből sokat tudunk tanulni. Hiteles forrásból tudjuk megismerni az igényeket, amelyeket aztán be tudunk építeni a munkánkba.

Kép: Demény Sára munkája a meNŐ kiadványból.

A workshopok tanulságaira építve készült el a meNŐ kiadvány, amely könnyen érthető formában dolgozza fel az említett témákat. A könnyen érthető kommunikáció egy módszer, amellyel érthetővé tudunk tenni információt. A könnyen érthető információt olyan emberek is megértik, akik a bonyolult információt nehezen értik meg.

Ha megkapjuk és megértjük a szükséges információt, képessé válunk arra, hogy döntéseket hozzunk, és önállóan éljünk.

A szöveget dr. Szabó Ákosné és Kármán Bianka írták, akik az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar munkatársai. Ezt egészítik ki Demény Sára egyedi grafikái. A könnyen érthető kommunikációban fontos szerepe van a képeknek: plusz támogatást nyújtanak az olvasóknak a megértéshez.

A kiadvány többkörös ellenőrzésen ment keresztül, amiben én is részt vettem. Érintettek és szakemberek bevonásával vizsgáltuk meg, hogy a szöveg és a képek valóban jól segítik-e a társaimat a témák megértésében. A kötetben szereplő egyik ajánlás szerint

„A hiánypótló kiadvány jól használható, konkrét és tabumentes. Nagy segítséget nyújt a téma minden részletre kiterjedő megértését célzó foglalkozások tervezéséhez, megvalósításához. Érintetteknek és érdeklődőknek is szívből ajánlom.”

A könnyen érthető kiadvány ingyenesen letölthető egyesületünk honlapjáról.

A meNŐ projekt mindezzel nem ért véget. Jelenleg is zajlik egy workshop sorozat, 6 érintett nő részvételével. A program során gyűjtött tapasztalatokból hamarosan elkészül egy módszertani kézikönyv. Ez szakemberek számára nyújt majd támogatást és konkrét javaslatokat hasonló csoportmunkák megtartásához.

A Mércén több könnyen érthető cikk is megjelent, ezeket itt találod.

Kiemelt kép: Demény Sára munkája a meNŐ kiadványból.