Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Vége van” – Bolsonaro elismerte a vereségét, miközben a polgárháború szélére sodródott Brazília

Ez a cikk több mint 1 éves.

Brazil lapok egybehangzó híradása szerint Jair Bolsonaro bizalmasan közölte a Legfelsőbb Bíróság tagjaival, hogy „vége van”, elismeri a választási vereségét Lulával szemben – számolt be róla az Al Jazeera.

A dél-amerikai ország szélsőjobboldali exelnöke a választási eredmény kihirdetése után mintegy 44 órával, kedden állt a nyilvánosság elé, ám ekkor sem ismerte el egyértelműen a vereségét, és politikai ellenfele nevét sem említette. Némi megnyugvásra adott viszont okot, hogy arról beszélt, mindig is az alkotmányosság keretein belül maradt, és azt a továbbiakban is tiszteletben fogja tartani.

A hétvégi brazil elnökválasztás második fordulója az egykori vasgyári munkás győzelmét hozta, Luiz Inácio Lula da Silva, a Munkáspárt jelöltje (Partido dos Trabalhadores, PT) szoros küzdelemben, 1,8 százalékkal (50,9 és 49,1%) előzte meg a leköszönő államfőt, Jair Bolsonarót.

A 79,4%-os részvétel és a szoros eredmény is tanúskodik a 215 millió lakosú dél-amerikai óriás társadalmi megosztottságáról. Míg a szegényebb északi és északkeleti régiókat Lula vitte el, a tehetősebb déli, és az ország középső részein Bolsonaro győzött. Ugyan São Paulóban is Lula nyert, de az állam kormányzójának Bolsonaro jelöltjét választották meg – ahogy a másik két legnépesebb államénak, Riónak és Minas Geraisnek is. A szélsőjobboldali exelnöké a legerősebb párt a kongresszusban és a szenátusban is.

Lula alelnökének ráadásul azt a neoliberális politikát hirdető Geraldo Alckmint kellett választania, aki 2006-ban még ellene indult, és aki kormányzóként felelős a 2013-as Sao Paulo-i tömegközlekedési jegyárak emelése elleni tömegtiltakozás brutális rendőri leveréséért. A főbb brazil jobboldali lapok pedig már most mérsékelt, baloldali-szociális programpontjait mellőző politikát követelnek Lulától (lásd pl. itt).

A választást követően kis híján polgárháborúba sodorták a társadalmi feszültségek az országot: már a szavazás közben is voltak atrocitások a Lula-szavazókkal szemben a hatóságok részéről, az eredmények érkezését követően azonban Bolsonaro támogatói közül sokan a katonai központok elé vonultak, tulajdonképpen fegyveres puccsot követelve.

Emellett támogatói (köztük sok kamionos) a 26-ból 16 államban szerveztek úttorlaszokat. A Legfelsőbb Bíróság utasította a Szövetségi Autópálya-rendőrséget az útblokádok felszámolására. Több olyan esetről is beszámoltak azonban, amikor a rendőrök nemhogy nem számolták fel a blokádokat, hanem támogatásukat fejezték ki a tiltakozók felé.

Ennek hatására többen maguktól mentek az utcára, hogy megkezdjék az úttorlaszok felszámolását. A Hajléktalan Dolgozók nevű lakhatási tömegmozgalom bejelentette, hogy több ezer aktivistáját mozgósítja a blokádok megszüntetésére. Az akciókhoz többek között antifasiszta futballszurkolói csoportok is csatlakoztak. A Sao Paulo-i Corinthians legnagyobb szervezett szurkolói csoportja, a Gaviões da Fiel például előbb saját városukban számolta fel a Bolsonaro-szimpatizánsok egyik útzárját, majd – mivel a riói Flamingo ellen játszott másnap a csapatuk – útban Rióba egy másik blokádot is feloszlattak.

A rendőrség szerda reggeli közlése szerint az útblokádok mintegy harmadát sikerült már felszámolni. Bolsonaro első megszólalásakor a tiltakozásokról annyit mondott, hogy azok „méltatlankodásból és az igazságtalanság érzéséből” fakadnak, és „népi mozgalomként” hivatkozott a tüntetésekre, amelyeknek a résztvevőit erőszakmentességre szólította fel. Szerdán este végül támogatóit az útblokádok felszámolására kérte. Híveinek azt üzente, hogy a tiltakozás „más formáit” válasszák inkább.

Mostanra úgy tűnik, hogy miután Bolsonaro szövetségesei sorra elfogadták Lula győzelmét, és a támogatói által szervezett erőszakos tiltakozás is lendületet veszít, az egyre inkább elszigetelődő exelnök is kénytelen lemondani arról, hogy rövid úton visszakerülhet a hatalomba. Lulának azonban, ahogy fentebb is említettük, számos további nehézséggel és konfliktussal kell számolnia, ha következetesen képviselni akarja baloldali programját, és meg akar felelni választói várakozásainak.