Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akinek fontosabb egy bazmegolás, mint a saját diákja, az vonuljon vissza a pedagógusszakmából

Ez a cikk több mint 1 éves.

Sokan reagáltak arra, hogy október 23-án Pankotai Lili diákaktivista a pedagógusokért és a közoktatásért szervezett tömegdemonstráción erőteljes utcanyelven megfogalmazott szöveggel lépett színpadra. És másnap – bár senki se kérte – iskolájának igazgatója a nyilvánosságban határolódott el tőle, „keresztény értékeket” emlegetve.

Őszintén, a világból ki lehet kergetni a slam poetry-vel, legalábbis azzal a válfajával, amit itthon annak szokás nevezni. Azon is lehet vitatkozni sokat, hogy mennyire tett releváns megállapításokat Pankotai Lili diákaktivista a slammelt felszólalásában. Sőt arról is, hogy elfért-e a trágárkodás egy ilyen rendezvényen (szerintem amúgy bőven).

Egy valamiről viszont nem lehet vitatkozni: egy középfokú közoktatási intézmény igazgatója a rábízott tanulók nevelésének szakmai felelőse, kutya kötelessége megvédeni a diákjait bármilyen támadástól.

Ha pedig ő vagy az őt nevelő pedagógusok problémát érzékelnek vele kapcsolatban (nem mintha itt lenne), feldúltnak érzik, akkor mindent el kell követniük annak érdekében, hogy jobban legyen.

Ha ez se lenne elég, arra szeretnék emlékeztetni, hogy Pankotai Lili egy tizenéves, s mint olyan, az a dolga, hogy a lehető legnagyobb biztonságban próbálgassa a szárnyait. Kevés olyan dolgot tehet, amit a nyilvánosságban kéne mosdatni, még akkor is, ha bárkinek egyáltalán eszébe jutott volna az iskolája neve a beszéd közben, vagy utána. Nem jutott.

Dr. Nyisztor Zsolt, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának igazgatója mégis sürgős késztetést érzett az iránt, hogy a nyilvánosságban elhatárolódjon saját tizenéves diákjának szavaitól, amelyek még csak nem is az intézmény falai között hangoztak el.

Dr. Nyisztor Zsoltnak valószínűleg fontosabb az, hogy intézménye hírneve ne sérüljön, az a szép, fényes nap továbbra is süsse a fehérre meszelt falait az iskolájának, mint az, hogy a benne tanulókat védje és segítse. A nyilvánossághoz fordulva elhatárolódott egy gyerektől, így elárulta azt, akit védenie kellene minden áron.

Dr. Nyisztor Zsolt munkakörének betöltésére tökéletesen alkalmatlan, ha lehet, minél előbb mondjon le.